Negociatorul britanic David Frost: Regatul Unit nu va deveni "stat-vasal" al UE, indiferent care va fi acordul comercial post-Brexit

  • 06 Septembrie 14:03
Negociatorul britanic David Frost: Regatul Unit nu va deveni

Regatul Unit nu va deveni "un stat-vasal" al Uniunii Europene, indiferent care va fi acordul comercial post-Brexit încheiat cu cei 27, a afirmat duminică negociatorul britanic David Frost, citat de AFP, preluat de Digi24.ro

"Nu vom fi un stat-vasal", a declarat oficialitatea britanică pentru Mail on Sunday într-unul dintre rarele sale interviuri, în contextul în care negocierile cu UE, care stagnează, se apropie de sfârșit.

Înaintea celei de-a opta și ultime sesiuni de negocieri cu UE, care va începe săptămâna viitoare, Frost a subliniat că Regatul Unit "nu va face concesii în ceea ce privește principiul fundamental de a avea controlul asupra propriilor sale legi".

"Nu vom accepta clauze care oferă (UE) controlul asupra monedei noastre sau asupra felului în care ne organizăm lucrurile aici, în Regatul Unit, iar aceasta nu ar trebui să fie subiect de polemică", a adăugat el. "Aceasta înseamnă să fii o țară independentă, pentru aceasta a votat poporul britanic și aceasta vom avea la sfârșitul anului, indiferent în ce fel", a mai spus Frost, scrie Agerpres.

Regatul Unit a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, după aproape patru ani de la un referendum istoric care a pus capăt celor aproape 50 de ani de apartenență la Uniunea Europeană. Regatul Unit și UE încearcă să ajungă la un acord cu privire la viitoarea lor relație până la sfârșitul anului, existând temerea că, dacă acest lucru nu va fi posibil, atunci după 31 decembrie se va intra în scenariul unui Brexit dur.

Totuși, Frost a insistat că premierul britanic Boris Johnson și miniștrii săi nu se tem de un astfel de scenariu. "Dacă nu ajungem la un acord care să reglementeze relațiile comerciale, așa cum îl avem pe cel cu Canada, foarte bine", a afirmat Frost.

În lipsa unui acord până la 31 decembrie, singurele reguli care se vor aplica în privința relațiilor comerciale între parteneri vor fi cele ale Organizației Mondiale a Comerțului. 

Sursa:

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:4,6 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
11
Thu
10

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău