Necrolog Valentina Rusu-Ciobanu (28 octombrie 1920 - 1 noiembrie 2021)

  • 02 Noiembrie 2021 09:15
Necrolog Valentina Rusu-Ciobanu (28 octombrie 1920 - 1 noiembrie 2021)

O pierdere enormă pentru Republica Moldova. S-a stins din viață pictorița Valentina Rusu-Ciobanu, una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite artiste plastice din țara noastră - martoră a zbuciumatului veac 20 și a istoriei acestui pământ, o creatoare ce a avut tăria de a-și urma calea și viziunea, se arată într-un comunicat al Președinției.

Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1920, în Chișinău. A fost atrasă de artele plastice din copilărie și și-a păstrat pasiunea pentru pictură de-a lungul anilor. În anul 1937, merge la studii la Școala Belle-Arte din Chișinău, după care, la începutul anilor '40, urmează studiile la Academia de Arte Frumoase din Iași. În 1947 a absolvit Școala de Arte Plastice „I. Repin” (azi Colegiul Republican de Arte Plastice „A. Plămădeală”) din Chișinău. Astfel, Valentina Rusu-Ciobanu aparține generației de artiști plastici basarabeni care s-au format în ambianța culturală a României interbelice, dar care au creat și s-au afirmat în a doua parte a secolului XX, în condițiile restrictive ale regimul sovietic.

Primele lucrări ale Valentinei Rusu-Ciobanu au apărut în anii '50, remarcându-se rapid prin stilistica lor îndrăzneață și modernă. Printre acestea se numără picturile „Fată la fereastră”, „La bal mascat”, „Tinerețe”, „La joc”. Anii '70 au reprezentat deceniul cel mai prolific în activitatea de creație a artistei - ea s-a manifestat plenar în portret, natură moartă și pictură de gen, dar și în scenografie. A realizat decorul la spectacolele „Radu Ștefan întâiul și ultimul” de Aureliu Busuioc, la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău și „Păsările tinereții noastre” de Ion Druță, montat la Teatrul Mic din Moscova.

Este laureata Premiului de Stat al RSSM (1974), Maestru Emerit în Artă din RSSM (1980), Artistă a Poporului (1985). În 1996, a fost distinsă cu „Ordinul Republicii”, iar în 1998 a obținut Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru întreaga activitate. În 2009 i s-a decernat medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Științe a Moldovei, iar în anul 2010 i se conferă titlul de Cetățean de onoare al orașului Chișinău. În 2020, a fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria C - „Artele plastice“, acordat de președintele României, Klaus Iohannis. A avut numeroase expoziții în țară și peste hotare - în România, Bulgaria, Polonia, Canada, Siria, Irak, Franța. Lucrările ei au fost expuse la Muzeul Național de Artă al Moldovei, care păstrează în fondurile sale o colecție importantă a picturilor Valentinei Rusu-Ciobanu, la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Picturile sale se regăsesc în galeriile de artă din multe țări.

Valentina Rusu-Ciobanu a desenat Moldova în culori luminoase și clare, în chipuri de oameni, peisaje și compoziții de natură moartă. Picturile artistei sunt delicate și fine ca ea - blândă, modestă, cu zâmbet timid și privirea sclipitoare dosită după ochelari. După decenii de muncă în atelier, dar mai ales după plecarea în eternitate a soțului ei, artistul plastic Glebus Sainciuc, Valentina Rusu-Ciobanu s-a retras din viața publică și și-a petrecut ultimii ani în vechea lor căsuță din Chișinăul istoric.

Sincere condoleanțe familiei artistei, fiului Lică Sainciuc și tuturor celor care au iubit-o și i-au apreciat creația.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,54 m/s
Thu
22
Fri
22
Sat
25
Sun
29
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău