Neconfidențial | Vladimir Bolea, despre perchezițiile la oficiile teritoriale ale AIPA: Ministerul Agriculturii nu lucrează în calitate de procuror, CNA-ul și Procuratura trebuie să-și facă munca (VIDEO)

  • 15 Martie 2023 10:48
Neconfidențial | Vladimir Bolea, despre perchezițiile la oficiile teritoriale ale AIPA: Ministerul Agriculturii nu lucrează în calitate de procuror, CNA-ul și Procuratura trebuie să-și facă munca (VIDEO)

Ministerul Agriculturii nu lucrează în calitate de procuror, a răspuns ministrul Vladimir Bolea la întrebarea ce se referă la perchezițiile de la finele lunii ianuarie efectuate la oficiile teritoriale ale AIPA, după ce oamenii legii au depistat o schemă prin care zeci de mii de lei din fonduri ajungeau ilegal către funcționari și persoane interpuse. Vicepremierul a declarat, în cadrul emisiunii NECONFIDENȚIAL, că CNA-ul și Procuratura trebuie să-și facă munca.

Întrebat de ce nu au fost prevenite astfel de situații:

„Ministerial Agriculturii nu a intervenit ca să creeze astfel de scheme…Noi am finalizat reforma AIPA. Noi înțelegem că oamenii care lucrează în cadrul AIPA au un salariu de 5500-6000 lei, ceea ce este mult prea puțin. Noi înțelegem că  75 de persoane angajate la AIPA este mult prea puțin pentru volumul de muncă…Se începe procesul de reformare din două componente: AIPA va avea +75 de locuri angajați și din sursele noastre proprii majorăm salariile angajaților cu un minim de 5500 de lei”, a spus Bolea.

Între timp, ministrul Agriculturii a declarat că Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a intrat în noul an cu 1 miliard 400 milioane de lei datorii față de fermieri. Din această sumă, 140 de milioane au fost debursate și făcute plățile, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Agricultorii din Rep. Moldova s-au pomenit într-o situație mai grea ca oricând, ca urmare a crizelor majore, a afirmat directorul executiv al Federației Fermierilor, Vasile Mârzenco, în cadrul emisiunii. El susține că statul mai are datorii față de unii agricultori, care încă nu și-au primit subvențiile  pentru 2022.

„Nu poate să nu rămână datorii, pentru că ultimele dosare au fost luate pe data de 15. Agricultorii depun marea majoritate a dosarelor în octombrie-noiembrie. Atunci când finalizează toate procesele. Grosul dosarelor sunt depuse în ultimele 2-3 luni ale anului. Noi vorbim despre 75 de oameni care trebuie să investigheze 16 mii de dosare. Pe lângă aceasta, trebuie să te deplasezi în teritoriu, să numeri vacile, trebuie să vezi teritoriul…”, a declarat ministrul Agriculturii.

O altă dificultate cu care se confruntă fermierii sunt datoriile acestora la bănci.

Ministrul Agriculturii a spus că a discutat cu reprezentanții băncilor care au precizat că nu a existat nici un caz în care agricultorilor li s-a refuzat reeșalonarea creditelor.

În cadrul emisiunii, a fost abordat și subiectul produselor lactate din Rep. Moldova. Potrivit vicepremierului, mai mult de jumătate din acestea sunt din import. Oficialul spune că acesta este un procent mare, însă subliniază că în următorii doi ani autoritățile își propun să revitalizeze dimensiunea producerii laptelui în fermele de vaci.

Ministrul consideră că s-a exagerat atunci când ANSA a anunțat că în medie 80% din produsele denumite „plăcinte cu brânză” nu conțin brânză, ci un amestec cu produse pe bază de grăsimi vegetale. Totuși, Vladimir Bolea nu a exclus că există agenți economici care nu sunt de bună credință.

Oficialul s-a referit și la diversificarea piețelor pentru produsele autohtone. Potrivit ministrului, exporturile de mere în Uniunea Europeană s-au majorat de la 1000 de tone la 11 mii de tone, iar  în Arabia Saudită de la 100 de tone la 1500 de tone.

El a negat faptul că merele cultivate în R. Moldova sunt de calitate rea. Ministrul a spus că anumite probleme comerciale se referă la omogenizarea fructelor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău