Neconfidențial | Vasile Grădinaru: Reforma Justiției nu se va încheia până la finele mandatului actualului Parlament (AUDIO)

  • 29 Martie 2023 12:48
0%
00:00:00
00:00:00

Reforma Justiției nu se va încheia până la finele mandatului actualului Parlament, a declarat deputatul PAS, Vasile Grădinaru, în cadrul emisiunii „NEconfidențial” de la Radio Chișinău. Tocmai din acest motiv, spune membrul comisei parlamentare juridice, autoritățile depun eforturi astfel încât CSM-ul și CSJ-ul să devină funcționale și independente, așa încât să ducă reforma până la capăt, indiferent de cine va fi la guvernare. La rândul său, expertul Vadim Vieru susține că situația actuală din justiție creează o anumită incertitudine și afectează grav interesul oamenilor.

Una dintre problemele în procesul reformei justiției se referă la consecvența și prioritizarea acțiunilor din partea autorităților, a subliniat expertul Asociației Promo-LEX, avocatul Vadim Vieru, care consideră că procesul de pre-vetting trebuia încheiat demult. Acest lucru creează o anumită incertitudine și afectează grav interesul oamenilor, care au dosare la Curtea Supremă de Justiție, care în prezent este nefuncțională, a mai accentuat Vadim Vieru.

„Care este finalitatea? Când se vor încheia aceste procese? Când vom avea un CSM  funcțional, când vom avea CSP, când vom avea un procuror general ales? Cred că în sistem această situația de incertitudine nu este comodă nici pentru procurori”, a spus Vieru.

La rândul său, deputatul PAS, Vasile Grădinaru, recunoaște că procesul de evaluare durează mai mult decât și-au planificat autoritățile, însă acest lucru este justificat. Tocmai din acest motiv, spune el, în cadrul ședinței Parlamentului de la finele săptămânii curente va fi votată componența Consiliului Superior al Magistraturii din rândul non-judecătorilor.

„Tocmai din acest motiv noi credem că CSM-ul trebuie să fie cât mai rapid funcțional, de el depinde următoarea etapă și anume să facem funcțională Curtea Supremă de Justiție. Ei vor trebui să pornească acest proces de evaluare și de suplinire a locurilor în CSJ. Noi nu avem timp ca judecătorii să amâne câte o lună jumătate luarea deciziilor de delegare a membrilor în CSM”, declarat Grădinaru.

Totuși, deputatul a declarat că reforma justiției nu se va încheia până la finele mandatului actualului Parlament, întrucât este prea mult de lucru. Autoritățile depun eforturi astfel încât CSM-ul și CSJ-ul să devină funcționale și independente și să ducă reforma până la capăt, indiferent de cine va fi la guvernare, a precizat deputatul Vasile Grădinaru.

În cadrul emisiunii a fost abordată și solicitarea președintei Maia Sandu cu privire la crearea Curții Anticorupție, ce trebuie să fie funcțională în trei luni. Expertul Vadim Vieru spune că această instanță nu este una oportună și că ar putea genera probleme suplementare.

„Mai degrabă investești și capacitezi Procuratura Anticorupție și Centru Național Anticorupție”, a menționat Vieru.

Cea mai mare restanță în sectorul justiției ține de implementarea condiționalităților Comisiei Europene după ce Rep. Moldova a depus cerere de aderare la UE – este vorba de legea cu privire la deoligarhizare, precum și alte deficiențe, pe care autoritățile încearcă să le depășească, a spus avocatul Vadim Vieru.

La rândul său, deputatul Vasile Grădinaru a dat asigurări că autoritățile lucrează deja la legea cu privire la deoligarhizare, fiind deja pregătit un draft în acest sens și a fost transmis Comisiei de la Veneția, care a formulat anumite recomandări. Deputatul a precizat, însă,  că mai este mult de lucru la acest aspect.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău