NEconfidențial | Radu Marian: „Am modificat legea astfel încât să aducem forță de muncă din afară. Vom începe cu câteva țări din jurul nostru” (Audio)

  • 27 Februarie 13:24
0%
00:00:00
00:00:00

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Radu Marian, estimează pentru 2024 o creștere economică în Rep. Moldova de până la 4%. Potrivit lui, din cauza războiului de la graniță, unii antreprenori sunt mai reticenți și nu vor să facă investiții în Rep. Moldova. Chiar și așa, deputatul afirmă că statul are un plan prin care vrea să-i încurajeze. Probleme, însă, țin și de lipsa forței de muncă. Astfel că autoritățile își propun să aducă muncitori din afară, din Ucraina și Caucaz din țări ca Azerbaijan, Armenia sau Georgia. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „NEconfidențial” de la Radio Chișinău.

Deputatul PAS Radu Marian care este și președinte al Comisiei economie, susține că Rep. Moldova a încheiat anul 2023 cu o creștere economică de doar circa 2%. Recunoaște că e puțin, dar spune că lucrurile au stat rău în toată Europa.

„- În 2022 am avut o recesiune, din păcate, din cauza războiului. Acum vom avea o creștere nu foarte mare. Pentru 2023 va fi de circa 1,5-2%. E foarte puțin. Peste tot e complicat acum, în Europa. Suntem exact lângă război. Avem în continuare o frică a companiilor, investitorilor locali, străini.

 - Autoritățile susțin că nu există nici un pericol.

 - Noi putem să spunem cât vrem și evident că nu este niciun pericol militar, dar există percepția de securitate”, spune Radu Marian în emisiune.

Pentru 2024, deputatul PAS estimează o crește economică de până la 4%. Potrivit lui, statul are un plan de acțiuni prin care să încurajeze antreprenorii să facă investiții în Rep. Moldova. Probleme, însă, țin și de lipsa forței de muncă. Iată de ce, potrivit lui Radu Marian, autoritățile își propun să-i stimuleze pe șomeri să se încadreze în câmpul muncii.

„La fel, am modificat legea astfel încât să aducem forță de muncă din afară. Vom începe cu câteva țări din jurul nostru – Ucraina, Caucaz, Azerbaijan, Armenia, Georgia”, a declarat Radu Marian.

Întrebat, însă, cum autoritățile îi vor încuraja pe cetățenii Rep. Moldova plecați peste hotare să se reîntoarcă acasă pentru a se încadra în câmpul muncii, Radu Marian a subliniat că se lucrează și asupra acestui lucru.

„Avem acel program prin care-i scutim de accize și taxe pe cetățenii moldoveni care vin din diasporă cu automobile sau cu produse personale. Trebuie să fim realiști. Pentru că, chiar și în Polonia, care a cunoscut o dezvoltare economică rapidă, astăzi aproximativ 20% din cei din diaspora s-au întors. Deci, noi nu putem aștepta ca în doi ani să vină toți acasă. Și nimeni nu a promis asta. Credeți că e realist? Mai ales când avem la graniță un război. Noi lucrăm asupra acestui lucru…”, a precizat Radu Marian.

Deputatul subliniază că și astăzi cetățenii continuă să părăsească Rep. Moldova, precizând că acest exod poate fi stagnat doar după o schimbare și o reformă generală care se implementează pe parcursul a 10-15 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău