NECONFIDENȚIAL | Ministrul Muncii și Protecției Sociale: Înțelegem că o pensie de 2600 de lei nu este suficientă, dar creșterile pe care le-a făcut Guvernul au fost semnificative într-o perioadă mică (AUDIO)

  • 04 Aprilie 2023 15:22
0%
00:00:00
00:00:00

În contextul în care pensia a fost indexată de la 1 aprilie cu doar 15%, deși rata inflației a depășit 30% anul trecut, ministrul Muncii și Protecției Sociale spune că pensionarii din Republica Moldova o duc dificil, însă mai bine decât acum doi-trei ani, pensia minimă fiind majorată într-o perioadă destul de mică. Subiectul a fost abordat în cadrul emisiunii „NEconfidențial” de la Radio Chișinău. Alexei Buzu a explicat că o creștere mai mare a pensiilor ar fi însemnat renunțarea la investiții din alte domenii.

Din 1 aprilie curent, pensiile și alocațiile sociale sunt indexate cu doar 15%, fără a se ține cont de rata inflației, care a depășit anul trecut 30%.  Astfel, pensia minimă pentru limită de vârstă constituie actualmente puțin peste 2600 de lei.

Întrebat cum se descurcă, în opinia sa, un pensionar ce beneficiază de o asemenea pensie, în contextul crizelor energetice și economice, ministrul Muncii și Protecției Sociale a recunoscut că pensionarii din Republica Moldova o duc dificil, însă mai bine decât acum doi-trei ani.

 „Înțelegem că o pensie de 2600 de lei nu este suficientă, dar creșterile pe care le-am făcut, de când a venit acest Guvern, au fost destul de semnificative într-o perioadă mică, ținând cont de constrângerile structurale legate de deficitul din bugetul de asigurări sociale. Noi avem încasări mult prea mici comparativ cu necesitățile acestui buget”, a spus Buzu.

O creștere mai mare a pensiilor ar fi însemnat renunțarea la investiții din alte domenii precum educație, sănătate și infrastructură, a mai sugerat ministrul Muncii.

Da, ne-am fi dorit ca în acest an să mai creștem pensiile, să indexăm mai mult, dar acest lucru nu a fost posibil pentru că a trebuit să punem 5 miliarde pentru compensația la factură. Respectiv, trebuia să alegem, indexăm pensiile mai mult, compensăm mai puțin, facem mai puține investiții în infrastructura drumurilor, agricultură, dezvoltarea locală…”, a declarat ministrul.

La fel, ministrul a recunoscut că sistemul public de pensii din Republica Moldova nu este bine pus la punct și nici echitabil și că statul mai are mult de lucru la acest capitol.

Emisiunea NEconfidențial este moderată de Mihaela Dicusar și poate fi audiată în fiecare marți, după știrile de la ora 10.00, și în reluare, duminică, în același segment orar, la Radio Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău