NEconfidențial | Dorian Istratii: PAS urmează să ia o decizie cu privire la susținerea în alegerile prezidențiale din acest an a președintei Maia Sandu / Video

  • 16 Ianuarie 13:13
NEconfidențial | Dorian Istratii: PAS urmează să ia o decizie cu privire la susținerea în alegerile prezidențiale din acest an a președintei Maia Sandu / Video

Partidul Acțiune și Solidaritate urmează să ia o decizie, în timpul apropiat, cu privire la susținerea în alegerile prezidențiale din acest an a președintei Maia Sandu care și-a anunțat deja intenția de a candida pentru un nou mandat. Cel puțin asta a declarat astăzi deputatul PAS, Dorian Istratii, în cadrul emisiunii „NEconfidențial” de la Radio Chișinău. Și partidele de opoziție se află în proces de identificare a candidaților în acest scrutin. Totuși, unele dintre acestea critică inițiativa Maiei Sandu de organizare a referendumului cu privire la integrarea europeană care ar urma să aibă loc în aceeași zi.

Deputatul PAS, Dorian Istratii, susține că, în timpul apropiat, Consiliul Național Politic al Partidului Acțiune și Solidaritate urmează să se întrunească și să ia decizia cu privire la susținerea Maiei Sandu în alegerile prezidențiale din acest an, care și-a anunțat deja intenția de a candida. În ceea ce privește referendumul cu privire la integrarea europeană, deputatul afirmă că acest exercițiu ar pune punct speculațiilor care vin din partea celor care nu-și doresc aderarea la UE.

„Noi vom începe un proces de integrare a țării care va dura până în 2030, acesta este termenul pe care ni-l propunem. Respectiv, trebuie să fie o claritate și să închidem gura celor care spun că cetățenii nu-și doresc integrarea europeană. Toate sondajele publice arată că cetățenii, în jur de 60%,  își doresc integrarea în UE. Însă acest lucru trebuie confirmat și printr-un referendum, atât pentru cei din țară, cât și pentru partenerii europeni, care să vadă susținerea totală a acestui proces de integrare”, a spus Istratii.

Președintele Partidului Social Democrat European (PSDE), Ion Sula, i-a reproșat însă deputatului PAS, faptul că partidul de guvernare a făcut alianțe în raioane cu Partidul Socialiștilor, care însă nu promovează valori europene. Totodată, Ion Sula, a sugerat că autoritățile ar fi trebuit, mai degrabă, să se concentreze pe îndeplinirea condiționalităților impuse de Comisia Europeană pentru aderarea la UE.

„Admitem că nu trece acest referendum…noi ne oprim de la parcursul european sau nu? Și cui trebuie să-i mai demonstrăm astăzi că noi suntem sau nu pe calea integrării? Cine ne-a cerut asta? Experiența unor state care au aderat la UE arată că un așa tip de referendum se face urmare a îndeplinirii acelor 35 de capitole care sunt puse în față, care necesită o muncă enormă. Poate aici trebuia să ne consolidăm… și cei din opoziție, și cei de la guvernare. Poate aici era și rolul doamnei președintă Sandu ca să unească aceste forțe, astfel încât acest deziderat să devină ireversibil”, a declarat Sula.

Același lucru l-a sugerat și vicepreședinta Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Rodica Gramma, care a subliniat că referendumul este o inițiativă pur electorală.

„Într-un scenariu ipotetic, în care acest război hibrid se dezvoltă, vedem că și rezultatele alegerilor locale nu au fost cele pe care le-ați așteptat ca partid PAS... Sunteți sigur că nu puneți în risc și nu mergem pe muchia cuțitului prin acest referendum, care nu este necesar, care nu ni l-a solicitat nimeni? Îl faceți din intenție electorală și atunci puneți în risc ideea de aderare la UE”, a menționat Gramma.

Conform celor mai recente modificări la Codul Electoral, alegerile prezidențiale ar putea avea loc în toamnă și ar putea fi organizate în aceeași zi cu referendumul anunțat de Maia Sandu cu privire la integrarea europeană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău