NEconfidențial | Avocatul Promo-LEX Vadim Vieru: „Amendamentul adoptat recent de către Parlament la Codul Penal ce se referă la trădarea de patrie ar putea genera anumite abuzuri” (Audio)

  • 04 Iunie 14:28
0%
00:00:00
00:00:00

Avocatul Vadim Vieru este de părere că amendamentul la Codul Penal, adoptat săptămâna trecută de către Parlament, ce se referă la „trădarea de patrie” ar putea genera anumite abuzuri. Modul în care este formulată norma ar putea duce la interpretări extensive și să afecteze anumite drepturi, a subliniat acesta în cadrul emisiunii NEconfidențial de la Radio Chișinău.

Potrivit avocatului și directorului de program în cadrul Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru,  amendamentul adoptat recent de către Parlament la Codul Penal ce se referă la „trădarea de patrie” ar putea genera anumite abuzuri. În opinia sa, modul în care este formulată norma ar putea să ducă la interpretări extensive și eronate.

 „Codul Penal este o lege foarte importantă și practic fiecare virgulă din Codul Penal poate produce consecințe juridice, este tipul de normă juridică care trebuie foarte bine gândită, atunci când vii cu anumite inițiative. Eu nu știu în cazul acestei inițiative dacă au fost consultați profesorii universitari, noi nu avem atât de mulți specialiști profesori universitari și doctrinari în Codul Penal, dar avem suficienți așa încât ei să vină cu o opinie foarte bine documentată și echilibrată pe aceste modificări. Nu știu dacă acest lucru s-a întâmplat. Dar având în vedere modul în care a fost formulată norma, cred că acest lucru nu s-a întâmplat. Modul în care este formulată norma ar putea genera abuzuri. Ar putea să ducă la interpretări extensive, eronate, ar putea duce la situația în care ar exista anumite riscuri pentru drepturi”, a declarat Vadim Vieru.

Amintim că săptămâna trecută, după adoptarea amendamentelor la Codul Penal de către Parlament care redefinesc noțiunea de „trădare de patrie”, Amnesty International Moldova a emis un comunicat de presă în care a subliniat că această modificare este alarmantă.

„Această nouă definiție a trădării de patrie ar putea fi folosită pentru a viza disidența politică și vocile critice sub pretextul contracarării influenței străine răuvoitoare”, se arată în comunicat.

Prevederile amendamentului aprobat se referă la reglementarea mai clară a normei de „trădare de patrie”, inclusiv prin acordarea de ajutor unui stat străin sau organizații străine, ce se poate exprima prin campanii de dezinformare care să aducă atingere suveranității, unității teritoriale a statului, securității sau capacității sale de apărare.

Anterior, unul dintre autorii proiectului, deputatul PAS, Igor Chiriac, a declarat pentru Radio Chișinău că asemenea prevederi există și în legislațiile altor țări europene. Parlamentarul a subliniat că amendamentul nu vizează criticile la adresa guvernării.  

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:4,12 m/s
Sat
26
Sun
27
Mon
26
Tue
28
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău