Ne așteaptă „nopți tropicale”, spun meteorologii. Ce măsuri trebuie să întreprindă cetățenii în contextul codului roșu de caniculă
-
12 Iulie 14:39
Republica Moldova se află în prima zi de Cod roșu de vreme caniculară în regiunile centrale și de sud și Cod portocaliu în zona de nord, atenționările fiind valabile până la mijlocul săptămânii viitoare. Evitarea expunerii la soare în intervalul orelor 10:00-17:00, consumarea lichidelor, precum și purtarea hainelor lejere sunt printre recomandările specialiștilor, transmite Radio Chișinău.
Până la mijlocul săptămânii viitoare, valorile termice vor fi ridicate, în Republica Moldova, până la 40 de grade Celsius, anunță șeful Direcției Prognoze Meteorologice, Ghenadie Roșca. Un prag mai scăzut al temperaturii se așteaptă începând cu data de 17 iulie, când va avea loc o trecere a unui ciclon cu ploi cu descărcări electrice izolat. Astfel, codul roșu ar putea trece în cod galben, spune Ghenadie Roșca.
„Ne așteptăm ca până pe data de 17 iulie temperatura aerului să oscileze între 38 și 40 de grade Celsius. Aceste temperaturi vor fi resimțite la umbră. La soare temperaturile vor crește și mai mult. Pe parcursul perioadei 11-17 iulie și noaptea temperaturile vor fi destul de ridicate, între 20 și 25 de grade Celsius, considerate nopți tropicale, cu un disconfort termic accentuat”, a precizat Ghenadie Roșca pentru Radio Chișinău.
Specialiștii îndeamnă populația să evite expunerea la soare în intervalul orelor 10:00-17:00, să consume doi litri de lichide pe zi, dar și multe fructe și legume.
Părinții sunt îndemnați să iasă la plimbare cu copiii mici dimineața sau seara, când soarele nu este atât de puternic. Vârstnicii și cei care suferă de afecțiuni cardiovasculare, hipertensiune arterială este recomandat să stea la umbră și să evite plimbările în orele de vârf.
„Până seara, la 17 dacă nu este nevoie să nu iasă populația din casă, iar dacă e necesar să o facă, e bine să aibă o sticlă de apă, pentru a se hidrata. Este recomandat să purtăm haine de culoare deschisă, din țesături naturale, pălării, ochelari de soare și să ne străduim să petrecem cât mai puțin timp sub undele directe ale soarelui. Dacă ne referim la mâncare, este important în această perioadă caniculară să consumăm mai multe legume, fructe, pentru că sunt mai ușor de digerat, dar și conțin o cantitate mare de apă. E bine să avem un consum de 2 - 2,5 l de apă, inclusiv pentru cei care nu le este sete. Putem face o combinare cu apa minerală, fiindcă pe vremea caldă pierdem și mineralele. Facem mai frecvent dușuri”, atenționează doctorul în medicină, Luminița Suveică.
Temperaturile înalte pot cauza dureri de cap, stări de greață sau amețeli, mai menționează Luminița Suveică. În aceste cazuri, este important să coordonăm starea sănătății cu medicul de familie sau să apelăm la 112, spune specialista în medicină.
„Putem să avem chiar și hipertemie în această perioadă. Dacă o persoană este găsită fără cunoștință, e bine să o ajutăm. Să o ferim la umbră, să îi punem un compres cu apă rece, să o udăm, să chemăm Serviciul 112. Cei care se simt rău pe acest timp e bine să contacteze medicul de familie, pentru a face ajustări ale tratamentului pe care îl primesc”, a mai spus doctorul.
În contextul avertizărilor meteorologice emise pentru perioada următoare, Ministerul Educației recomandă comunităților sportive anularea antrenamentelor desfășurate în aer liber în intervalul de timp 10:00-17:00 pe durata caniculei.