Naufragiul feribotului de pasageri Estonia în 1994: Noi elemente dezvăluite de un documentar

  • 28 Septembrie 2020 20:04
Naufragiul feribotului de pasageri Estonia în 1994: Noi elemente dezvăluite de un documentar

Liderii scandinavi s-au angajat luni să evalueze noile elemente dezvăluite de un film documentar, care pun sub semnul îndoielii concluziile anchetei oficiale a naufragierii feribotului Estonia în 1994 în Marea Baltică, tragedie soldată cu moartea a 852 de persoane, relatează France Presse.

Creatorii unei serii documentare din cinci episoade, difuzată luni, au afirmat că au găsit o gaură de patru metri, până acum neînregistrată, în corpul navei.

Nava s-a scufundat în timpul unei furtuni la 28 septembrie 1994 între Stockholm și Tallin. Doar 137 de persoane din cei 986 de pasageri și membri ai echipajului de la bord au supraviețuit tragediei, care a răpit viața a 501 de cetățeni suedezi și a 285 de estonieni.

Realizatorii documentarului 'Estonia: descoperirea care schimbă totul' au explorat epava cu un submarin dirijat de la distanță și au descoperit o breșă la nivelul carenei navei.

O comisie internațională a concluzionat în 1997 că o deficiență a sistemului de închidere a ușii rabatabile a navei, ceea ce ar fi permis apei să pătrundă pe puntea rezervată mașinilor, a dus la cea mai gravă catastrofă maritimă după Titanic.

Cu toate acestea, supraviețuitorii și rudele persoanelor care și-au pierdut viața în urma naufragiului feribotului Estonia se luptă de peste 20 de ani pentru o anchetă mai aprofundată.

Experții au declarat realizatorilor filmului documentar că numai o forță masivă din exterior ar fi putut provoca o ruptură de patru metri, ridicând multe întrebări despre ce s-a întâmplat cu adevărat în acea noapte.

'Cred că adevărul este cu totul altul decât ceea ce au spus oamenii până acum', a declarat Carl Eric Reintamm, unul dintre supraviețuitori.

Mulți dintre supraviețuitori afirmă în schimb că au auzit o bubuitură puternică, iar Reintamm susține că a văzut un obiect alb mare în apă, lângă feribot, ceva care nu fusese luat în considerare anterior, potrivit experților intervievați în cadrul acestui documentar.

Miniștrii de externe din Estonia, Suedia și Finlanda au anunțat luni că autoritățile din țările lor vor 'evalua' noua informație.

Până în prezent, țările în cauză s-au arătat extrem de reticente în ceea ce privește reexaminarea cauzelor tragediei.

Autoritățile suedeze, care s-au opus scoaterii navei la suprafață, eșuată la o adâncime de 85 metri în Marea Baltică, au interzis orice fel de explorare a epavei.

Realizatorul documentarului, Henrik Eversson, și un alt membru al echipajului au fost arestați după explorarea sitului și riscă până la doi ani de închisoare în Suedia pentru încălcarea caracterului de cimitir subacvatic al sitului.

Dar Henrik Evertsson a declarat că era 'absolut esențial și important din punct de vedere jurnalistic' trimiterea unei camere până la epavă.

Numeroase teorii cu privire la cauzele naufragiului circulă de ani de zile, între care cea potrivit căreia, cu ajutorul feribotului Estonia, serviciile secrete din țările baltice transportau în Suedia piese de armament strategic rusesc pe care îl obțineau pe diverse căi din Rusia.

Serviciul de informații al armatei ruse (GRU) ar fi descoperit aceasta și nu ar fi ezitat să pună capăt acestor transporturi, după cum dezvăluia unele media ruse la vremea respectivă.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău