NATO: Washingtonul le cere Turciei și Ungariei să ratifice aderarea Suediei până în luna iulie

  • 19 Aprilie 2023 19:43
NATO: Washingtonul le cere Turciei și Ungariei să ratifice aderarea Suediei până în luna iulie

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, le-a cerut miercuri Turciei și Ungariei să ratifice aderarea Suediei la NATO ''cât mai curând posibil'' și înaintea viitorului summit al Alianței Nord-Atlantice, din luna iulie, transmit Agerpres.

„Așteptăm cu nerăbdare să întâmpinăm în curând Suedia ca al 32-lea membru al NATO. Pentru a fi clar, așteptăm cu nerăbdare ca acest lucru să se întâmple înaintea summitului din iulie'', a declarat Lloyd Austin într-o conferință de presă la Stockholm.

„Încurajăm aliații noștri Turcia și Ungaria să ratifice aderarea Suediei cât mai rapid posibil'', a spus reprezentantul Washingtonului.

Finlanda și Suedia au solicitat anul trecut să adere la NATO ca reacție la invazia rusă din Ucraina, dar procesul a fost ținut în loc de Turcia și Ungaria.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan bloca din mai 2022 intrarea în NATO a Finlandei și a vecinei acesteia Suedia.

Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate în fața ''teroriștilor'' kurzi refugiați în această țară, cerând extrădări asupra cărora, totuși, guvernul nu are ultimul cuvânt. Incendierea unui exemplar din Coran de către un extremist în capitala suedeză, în luna ianuarie, a condus la suspendarea convorbirilor între Ankara, Helsinki și Stockholm.

Între timp, Finlanda a devenit, la începutul acestei luni, al 31-lea membru al Alianței Nord-Atlantice.

Următorul summit al NATO va avea loc în 11-12 iulie, la Vilnius. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău