NATO va furniza Ucrainei echipamente de protecție împotriva unor atacuri chimice, biologice și nucleare

  • 23 Martie 18:45
NATO va furniza Ucrainei echipamente de protecție împotriva unor atacuri chimice, biologice și nucleare

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat miercuri că summitul NATO ce va avea loc joi la Bruxelles va conveni să furnizeze Ucrainei echipamente de protecție împotriva unor atacuri chimice, biologice, radiologice și nucleare, relatează Financial Times.

Stoltenberg a făcut anunțul la un briefing din ajunul reuniunii liderilor NATO ce urmează să aibă loc joi, afirmând că „mă aștept ca mâine Aliații să fie de acord să ofere sprijin suplimentar (Ucrainei). Aceasta include asistență pentru securitate cibernetică, precum și echipamente pentru a ajuta la protejarea Ucrainei de amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare”, a spus el, potrivit HotNews.ro.

Stoltenberg a afirmat de asemenea că Moscova trebuie să renunțe la amenințările cu arme nucleare după ce Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a vorbit din nou despre acestea marți seara.

Amintim că președintele Vladimir Putin a ordonat armatei ruse pe 27 februarie să pună în stare de alertă maximă forțele de descurajare nucleară.

Nato avertizează Rusia să renunțe la amenințarea nucleară

„Rusia trebuie să înceteze cu retorica nucleară”, a avertizat miercuri Jens Stoltenberg, făcând apel la „responsabilitate” din partea Moscovei și adăugând că orice utilizare a armelor nucleare va duce la extinderea conflictului dincolo de granițele Ucrainei.

„Rusia trebuie să înțeleagă că nu poate câștiga un război nuclear și să înceteze cu această amenințare”, a subliniat el.

„Aliații sunt uniți în sprijinirea poporului curajos al Ucrainei. (...) Putin trebuie să încheie acest război și să participe la diplomație reală”, a mai spus Stoltenberg.

SUA sunt îngrijorate de folosirea unor arme chimice în Ucraina

Președintele american Joe Biden a avertizat la rândul său miercuri că amenințarea ca Rusia să folosească arme chimice în războiul contra Ucrainei este „reală”.

Biden a făcut aceste declarații în timp ce pleca de la Casa Albă pentru vizita sa cu mize mari în Europa, care va include întâlniri la Bruxelles cu liderii NATO și ai Uniunii Europene, precum și o deplasare la Varșovia pentru consultări cu președintele polonez Andrzej Duda.

Joe Biden a avertizat și pe 11 martie că Rusia „va plăti un preț ridicat” dacă va folosi arme chimice în Ucraina, pe fondul temerilor că Moscova ar putea decide să folosească arme de distrugere în masă în contextul împotmolirii ofensivei forțelor sale convenționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
19,25
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:9,77 m/s
Mon
14
Tue
12
Wed
14
Thu
16
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău