NATO va face poliție aeriană în Bulgaria cu avioane Eurofighter și F-35

  • 23 Ianuarie 11:16
NATO va face poliție aeriană în Bulgaria cu avioane Eurofighter și F-35

Spania și Olanda (Țările de Jos) și-au preluat sâmbătă misiunile de supraveghere aeriană în Bulgaria, pe fondul creșterii tensiunilor regionale și a temerilor aliaților occidentali legate de o eventuală invazie militară rusă în Ucraina. Spania va trimite între 5-7 avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon, iar Olanda două aparate F-35, în cadrul unei misiuni de poliție aeriană la Marea Neagră, transmite dpa.

Ministrul apărării bulgar Stefan Ianev a explicat că rotația forțelor spaniole este avută în vedere pentru luni, iar cea a forțelor armate olandeze este planificată pentru aprilie-mai.

„Este vorba despre o rotație de cinci până la șapte avioane, în primul caz, și două avioane, în celălalt caz, întrucât acestea sunt avioane din a patra și a cincea generație, pe care Bulgaria nu le are. Contingentul spaniol va participa cu avioane Eurofighter Typhoon, iar contingentul olandez va zbura cu F-35. Întrucât Bulgaria nu dispune de acest tip de echipamente și capacități, solidaritatea țărilor NATO conduce la utilizarea de capacități comune, acolo unde este posibil și în concordanță cu dorințele și deciziile țărilor respective”, a menționat ministrul apărării bulgar, citat de Agerpres.

 În același timp, președintele bulgar Rumen Radev a descris insistența Moscovei cu privire la o retragere a trupelor NATO din Bulgaria drept „inacceptabilă și fără sens”. De asemenea, Bulgaria are un acord cu SUA pentru a primi într-o bază de antrenament 2.500 de soldați, cu un maxim de 5.000 în perioadele de rotație a personalului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:5,66 m/s
Sun
16
Mon
13
Tue
14
Wed
16
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău