NATO va desfășura un exercițiu prin care își verifică arsenalul nuclear. Unde sunt amplasate bombele atomice ale alianței militare

  • 17 Octombrie 2022 09:14
NATO va desfășura un exercițiu prin care își verifică arsenalul nuclear. Unde sunt amplasate bombele atomice ale alianței militare

NATO va efectua un exercițiu de verificare a arsenalului său nuclear. Astfel, 60 de avioane din 14 țări vor fi văzute deasupra Europei de Vest și a Mării Nordului. Unele dintre ele vor transporta replici fidele ale bombelor atomice tactice pe care Statele Unite le are depozitate pe continent. Antrenamentul este pregătit de dinainte de războiul pornit de Rusia în Ucraina și nu are legătură cu acesta, a anunțat Alianța în repetate rânduri.

Exercițiul Steadfast Noon de anul acesta va fi găzduit de Belgia, dar manevre vor avea loc și în Marea Britanie. Între aceste două țări este Marea Nordului, un veritabil „lac al NATO”, unde avioanele Alianței se pot mișca în siguranță. Dar mai este un motiv pentru care exercițiul are loc în această parte a Europei.

În Belgia este una dintre bazele aeriene unde sunt bombe nucleare americane. Aproape toate celelalte sunt în Europa de Vest - Olanda, Germania și Italia. Singura excepție este baza Incirlik din Turcia. Între aceste baze sunt împărțite circa 100 de arme atomice.

Caracteristicile B61, bomba nucleară tactică a NATO. Ce avioane o pot transporta 

Este vorba despre bomba de aviație B61. Este principala armă nucleară tactică a Occidentului. Are 3,5 metri lungime, cântărește 320 de kilograme și costă 28 de milioane de dolari bucata. Forța sa explozivă este reglabilă - între 0,3 kilotone și 340 de kilotone. Pentru că vorbim de exerciții, vor fi folosite replici, fără focos nuclear.  

Cel mai nou avion care poate fi dotat cu aceste arme este F-35. Testele făcute în Statele Unite au fost un succes. Aliații europeni au însă și alte variante la dispoziție.

Belgia și Olanda, de exemplu, au câteva F-16 special pregătite să transporte bomba tactică. Și aviația americană are asemenea aparate de zbor, chiar la baze din Europa, deoarece integrarea cu nuclearelor cu F-35 este nouă.

Germania și Italia se bazează pe Panavia Tornado, un avion creat la finalul anilor 70 de companii britanice, vest-germane și italiene. Adică e din generație cu F-16, dar este mai mare, mai greu și mai rapid, plus un echipaj de doi oameni.

Special pentru Steadfast Noon vor veni din Statele Unite și câteva bombardiere grele B-52. Acestea au putut să care bomba nucleară B-61 în trecut, dar au fost reconfigurate. În total, vorbim de aproximativ 60 de avioane NATO din 14 țări care participă la exercițiul de descurajare nucleară.

Exercițiul este pregătit de dinainte de 24 februarie, data invadării Ucrainei de către Rusia. Șeful NATO a explicat și de ce trebuie verificat dacă arsenalul nuclear aliat este în condiții optime - bombele atomice garantează pacea, deoarece descurajează un atac.

Un oficial american a declarat că SUA au informații că și Rusia va avea un exercițiu nuclear luna aceasta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău