NATO trebuie să trimită mai multe trupe în țările baltice, cere Estonia. „Pentru a avea pace, trebuie să ne pregătim de război”

  • 30 Martie 2022 18:30
NATO trebuie să trimită mai multe trupe în țările baltice, cere Estonia. „Pentru a avea pace, trebuie să ne pregătim de război”

NATO trebuie să-și crească și mai mult capacitățile terestre, aeriene și maritime în regiunea baltică, a declarat miercuri premierul Estoniei, Kaja Kallas, transmite Reuters. Situația actuală din zona Mării Baltice „nu este suficientă” pentru o apărare credibilă, a subliniat Kallas.

„Pentru a avea pace, trebuie să ne pregătim de război”, a afirmat Kallas într-o conferință de presă comună cu prim-ministrul danez, Mette Frederiksen, la baza militară Tapa din Estonia, scrie DIGI24.

„Am avea nevoie de divizii gata de luptă pentru a furniza apărare aeriană, tiruri cu rază lungă și elemente de comandă. Trebuie să trecem de la patrularea aeriană la apărare aeriană. Avem nevoie de mai multe nave NATO care să patruleze în Marea Baltică”, a adăugat Kaja Kallas.

Premierul danez Mette Frederiksen a declarat marți că țara sa este gata să trimită un batalion de 800 de soldați în statele baltice dacă NATO solicită acest lucru, scrie Agerpres.

Un batalion a fost deja plasat în alertă pentru a putea fi trimis în caz de nevoie, însă această contribuție va trebui să obțină aprobarea parlamentului. Danemarca a desfășurat deja circa 200 de militari și avioane de luptă în Estonia și Lituania și trimite o fregată în estul Mării Baltice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău