NATO susține eforturile Bulgariei de a combate spionajul rus, spune Jens Stoltenberg

  • 22 Martie 2021 19:45
NATO susține eforturile Bulgariei de a combate spionajul rus, spune Jens Stoltenberg

NATO urmărește îndeaproape ancheta din Bulgaria privind o presupusă rețea de spionaj în favoarea Moscovei, a declarat luni secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă la Bruxelles, transmite BTA, preluat de Agerpres.

Stoltenberg a asigurat că NATO "este în permanență foarte preocupată de protejarea documentelor și a informațiilor clasificate și susține pe deplin demersurile aliatului său Bulgaria de a rezolva problema activităților maligne ale Rusiei pe teritoriul său".

Secretarul general al NATO a menționat că relațiile dintre Alianță și Rusia se află pe agenda reuniunii de marți a miniștrilor de externe aliați, adăugând că în ultimii ani Rusia a acționat în mod agresiv împotriva unor țări cum este Ucraina, a intervenit în procesele politice interne ale Alianței, încercând să submineze încrederea în instituțiile democratice, și a intervenit de asemenea în procese electorale.

Potrivit lui Stoltenberg, relația dintre NATO și Rusia "este dificilă de o vreme, ca rezultat al comportamentului Rusiei". "Președintele (rus Vladimir) Putin este, firește, principalul responsabil pentru toate acțiunile întreprinse de statul rus. Am constatat un model de comportament agresiv, inclusiv tentative de asasinare țintită a adversarilor. În cadrul NATO, suntem de asemenea foarte preocupați de informațiile privind recompense promise de Rusia pentru uciderea de militari ai NATO în Afganistan", a mai spus secretarul general.

Acesta s-a angajat ca NATO să rămână fermă față de Rusia, dar în același timp să urmărească îmbunătățirea relațiilor. "Chiar dacă nu ajungem să avem o relație mai bună, trebuie să gestionăm relația dificilă cu vecinul nostru Rusia, iar acest lucru include în special controlul armelor", a precizat Jens Stoltenberg. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău