NATO solicită Rusiei să-și retragă toate forțele staționate în regiunea transnistreană „fără consimțământul Republicii Moldova”

  • 12 Iulie 2023 08:45
NATO solicită Rusiei să-și retragă toate forțele staționate în regiunea transnistreană „fără consimțământul Republicii Moldova”

Într-un paragraf distinct conferit Republicii Moldova în comunicatul final al Summitului NATO, Alianța Nord Atlantică solicită Rusiei să-și retragă toate forțele staționate în regiunea transnistreană „fără consimțământul Republicii Moldova”. Comunicatul a fost emis de șefii de stat și de guvern din cadrul NATO, după reuniunea Consiliului Nord-Atlantic de la Vilnius, de ieri, 11 iulie 2023, transmite Radio Chișinău.

”Reiterăm sprijinul nostru pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și solicităm Rusiei să-și retragă toate forțele staționate în regiunea transnistreană fără acordul Republicii Moldova. Suntem fermi în sprijinul nostru pentru dreptul Moldovei de a-și decide propriul viitor și cursul politicii externe fără interferențe externe și respectăm pe deplin neutralitatea constituțională a Moldovei” se arată în comunicat.

În același timp NATO ”își intensifică sprijinul politic și practic pentru  a consolida reziliența și pentru a menține independența politică  a Rep. Moldova”.

 „Aliații salută eforturile Moldovei de a promova reformele democratice și sunt angajați să sprijine Moldova în avansarea pe calea integrării europene. NATO va continua să ofere asistență practică prin pachetul îmbunătățit de consolidare a capacităților de apărare, în timp ce Moldova lucrează pentru a-și consolida capacitățile de securitate și apărare și pentru a-și moderniza forțele armate”, menționează liderii statelor Alianței Nord Atlantice.

Amintim că la summitul NATO de la Vilnius a participat și șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu. Oficialul de la Chișinău a prezentat aseară evoluțiile ce țin de securitatea regională, riscurile generate de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și măsurile pe care le întreprinde Chișinăul  pentru a contracara provocările la adresa securității R. Moldova.

Ministrul Nicu Popescu a reiterat prioritățile legate de consolidarea rezilienței Rep. Moldova și avansarea reformelor în vederea integrării europene. 

Astăzi, 12 iulie, în cea de-a doua zi a Summitului NATO de la Vilnius este programată reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de șefi de stat și de guvern, în prezența Suediei, în calitate de invitat, și a partenerilor din regiunea indo-pacifică, Australia, Coreea de Sud, Japonia și Noua Zeelandă. La reuniune vor mai participa președinții Consiliului European și Comisiei Europene. Tot astăzi va avea loc prima reuniune a consiliului NATO-Ucraina în format nou, care are menirea să consolideze relația politică a alianței cu Ucraina, oferind în același timp sprijinul necesar pentru avansarea aspirațiilor euroatlantice ale acestei țări, grav afectate de războiul declanșat de Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău