NATO și diplomațiile occidentale condamnă tirurile iraniene asupra bazelor cu soldați americani din Irak

  • 08 Ianuarie 2020 16:16
NATO și diplomațiile occidentale condamnă tirurile iraniene asupra bazelor cu soldați americani din Irak

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat miercuri tirurile iraniene asupra bazelor din Irak utilizate de americani, pe contul său de Twitter, informează AFP, preluat de Agerpres.

Aceste tiruri au fost prima ripostă militară după asasinarea influentului general iranian Qassem Soleimani în atacul american cu dronă de pe 3 ianuarie. Milițiile pro-iraniene din Irak au anunțat și ele miercuri atacuri de represalii împotriva trupelor americane.

"NATO cere Iranului să se abțină de la orice noi violențe", a postat Jens Stoltenberg pe contul său de Twitter. Potrivit unui responsabil al organizației, în rândul trupelor Alianței Nord-Atlantice însărcinate cu instruirea forțelor irakiene nu s-au înregistrat victime.

Din cauza tensiunilor în creștere în regiune, NATO și-a suspendat sâmbătă operațiunile de instruire a armatei irakiene. Marți, organizația a anunțat că o parte din personalul său care este staționat în Irak va fi transferat temporar în străinătate din motive de securitate.

Premierul britanic Boris Johnson a condamnat miercuri atacul iranian întreprins ca măsură de retaliere după uciderea de către SUA, săptămâna trecută, a generalului Qassem Soleimani.

"Bineînțeles condamnăm atacul asupra bazelor militare irakiene care găzduiesc forțe ale coaliției. Iranul nu ar trebui să repete aceste atacuri necugetate și periculoase, ci trebuie în schimb să treacă urgent la detensionare", a spus Johnson în fața parlamentului.

Franța a condamnat și ea tirurile iraniene cu rachete. "Prioritatea trebuie să fie mai mult ca niciodată detensionarea situației. Ciclul violenței trebuie să fie întrerupt", a precizat ministrul de externe francez Jean-Yes Le Drian într-un comunicat.

Franța - care nu a condamnat raidul american în care a fost ucis generalul iranian Qassem Suleimani - este în contact cu toate părțile "pentru a încuraja reținerea și responsabilitatea", a adăugat Le Drian.

Pe de altă parte, ministrul italian de externe Luigi Di Maio a afirmat că un nou război în Orientul Mijlociu ar crea o criză a migrației și ar alimenta terorismul.

Loviturile Iranului asupra bazelor militare din Irak în care se află soldați americani, un răspuns la uciderea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani, sunt "un act grav care sporește tensiunea într-un context deja critic și foarte delicat", a postat Di Maio pe Facebook.

 


Foto: (c) Zheng Huansong / Xinhua


"Din nefericire, istoria se repetă. Facem apel la ambele părți să acționeze cu moderație și responsabilitate. Regiunea s-a confruntat cu instabilitate timp de decenii, iar un nou război va duce la proliferarea celulelor teroriste și la noi fluxuri migratorii. Acest lucru nu mai este acceptabil. Să învățăm din greșelile trecute și să ne întoarcem la dialog", a adăugat Di Maio.

În același timp, ministrul german de externe a făcut apel la Teheran și alți actori militari să pună capăt oricărei noi escaladări a tensiunilor în Orientul Mijlociu.

 


Foto: (c) STEPHANIE LECOCQ / EPA

"Facem apel la Iran să se abțină de la orice pași care ar putea duce la o nouă escaladare", a spus Maas la Berlin.

"Am fost în contact cu toate părțile timp de mai multe zile pentru a lucra pentru calmarea situației. Facem apel la toată lumea să dea dovadă de prudență și reținere în această situație", a adăugat el.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău