NATO se așteaptă la un atac de mare anvergură din partea Rusiei în Ucraina

  • 22 Februarie 2022 19:38
NATO se așteaptă la un atac de mare anvergură din partea Rusiei în Ucraina

NATO se așteaptă la un atac de mare anvergură din partea Rusiei în Ucraina și a plasat în alertă forța sa de reacție rapidă pentru a apăra aliații, a anunțat marți secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează AFP, Reuters și DPA, citate de Agerpres.

''Toate indiciile arată că Rusia plănuiește un atac masiv în Ucraina'' după trimiterea de trupe în teritoriile separatiste proruse din Donbass, în estul Ucrainei, a declarat Stoltenberg după o reuniune extraordinară a Comisiei NATO-Ucraina desfășurată la sediul din Bruxelles al Alianței.

''Nu știm dacă Rusia a recunoscut (independența, n.red.) unităților administrative Donețk și Lugansk sau pur și simplu părțile ocupate de către separatiști. Nu este clar'', a spus fostul premier norvegian, chiar înainte ca președintele rus Vladimir Putin să anunțe recunoașterea suveranității separatiștilor asupra ansamblului regiunilor Lugansk și Donețk.

''Rusia promisese să-și retragă trupele și, în loc de asta, ea concentrează mai multe forțe, în formație de luptă, pregătite să lovească. Alte trupe se află în Donbass, în regiunile Donețk și Lugansk, și asta agravează situația'', a insistat înalta oficialitate NATO.

''NATO este pregătită să-și apere aliații. Forța de reacție rapidă este în fază de alertă, dar ea nu a fost desfășurată'', a accentuat Jens Stoltenberg.

Această forță este formată din 40.000 de militari și este dotată cu o forță operațională interarme cu nivel înalt de pregătire (VJTF), numărând 8.000 de militari, cu o componentă aeriană plasată în prezent sub comandament francez.

''Am trimis întăriri în est și avem altele în așteptare. Avem peste 100 de avioane în alertă și 120 de nave pe mare'', a explicat secretarul general al Alianței.

''Continuăm să îi cerem Rusiei să facă un pas în spate... nu este niciodată prea târziu să nu ataci'', a adăugat el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău