NATO/”Rose-Roth”: Un Guvern stabil la Chișinău e absolut necesar
-
11 Noiembrie 2015 17:42
NATO se arată îngrijorată de situația complicată în care se află Republica Moldova și îndeamnă Chișinăul să-și intensifice eforturile pentru a depășirea crizei politice și formarea unei majorități parlamentare pro-europene.
În același timp, reprezentanții țărilor membre ale Organizației Atlanticului de Nord, reuniți la Chișinău în cadrul celei de-a 90-a ediții a seminarului ”Rose-Roth” al Adunării Parlamentare NATO, și-au reiterat susținerea în reformarea sectorul de apărare al Republicii Moldova, securitatea sectorului energetic dar și cel a sistemului financiar-bancar.
Vicepreședintele NATO, Paolo Alli, a declarat că Alianța privește cu îngrijorare evenimentele care au loc în Republica Moldova și mizează pe capabilitatea oficialităților de la Chișinău de a depăși criza politică și de a crea o majoritate clară pro-europeană. Paolo Alli a menționat că Moldova poate miza și în continuare pe asistența NATO, însă Chișinăul va trebui să implementeze reforme în așa domenii ca combaterea corupției sau cel al justiției.
„NATO respectă neutralitatea Republicii Moldova și va continua să o susțină în aspirațiile sale europene. Însă în Republica Moldova este necesară efectuarea unui șir de reforme. Vom susține și în continuare strânsa cooperare cu Republica Moldova și vom contribui semnificativ la dezvoltarea țării”, a declarat Paolo Alli.
Reprezentantul României, Mihai Tararache, susține că în prezent există un interes sincer din partea NATO în cooperarea sa cu Republica Moldova în sectorul apărare al țării, dar și cel energetic și economic.
„Acum este foarte important ca în Republica Moldova să fie instaurată stabilitatea, ca viitoarea Alianță să fie una pro-europeană. Un Guvern stabil la Chișinău e absolut necesar. Astăzi există un interes sporit din partea NATO de a colabora cu Republica Moldova. Această circumstanță trebuie păstrată. Romania sprijină relația Moldovei cu NATO, mai mult am propus și dorim deschiderea unui birou NATO la Chisinau”, a declarat Mihai Tararache.
Președintele Parlamentului Andrian Candu a afirmat că Republica Moldova va pleda în continuare pe susținerea și asistența Organizației Atlanticului de Nord, în situația în care țara noastră se confruntă cu un conflict înghețat, pe care încearcă să-l aplaneze pe cale pașnică și dialog cu regiunea transnistreană.
„Vom promova și în continuare o politică în scopul consolidării relațiilor cu partenerii externi, prin aprofundarea relațiilor de cooperare cu statele membre și cele asociate NATO, care va duce la înfăptuirea reformelor din domeniul securității, în vederea prevenirii riscului de amenințare a bunăstării Republicii Moldova. Conflictul din Ucraina ne face să înțelegem că trăim în alte realități. Situația e dificilă și datorită conflictului înghețat din partea stângă a Nistrului”, a menționat Andrian Candu.
Republica Moldova este membru asociat al Adunării Parlamentare a NATO din noiembrie 1994.