NATO restrânge accesul în sediul său diplomaților din Belarus

  • 31 Mai 2021 19:53
NATO restrânge accesul în sediul său diplomaților din Belarus

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a decis să le restrângă accesul în sediul său diplomaților din Belarus, țară membră a Parteneriatului euro-atlantic, pentru a sancționa decizia Minskului de a deturna un avion de linie european în scopul arestării unui opozant, a anunțat luni secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, informează AFP și Reuters, citat de AGERPRES.

"Am decis să limităm accesul personalului belarus la Cartierul General al NATO", la Bruxelles, a declarat norvegianul Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă.

"Aliații au condamnat în mod ferm o încălcare a regulilor internaționale și un atac împotriva libertății de exprimare" de către autoritățile Republicii Belarus, a amintit Stoltenberg. "Salutăm sancțiunile adoptate de aliații NATO, inclusiv restricțiile de acces impuse companiei (aviatice) din Belarus și cerem eliberarea imediată a persoanelor arestate", a adăugat el.

Autoritățile belaruse au constrâns pe 23 mai un avion al companiei Ryanair ce decolase din Atena cu destinația Vilnius să schimbe ruta și să aterizeze la Minsk, invocând o alertă cu bombă. Doi pasageri, jurnalistul disident belarus Roma Protasevici și iubita lui Sofia Sapega, au fost arestați.

Uniunea Europeană, 22 de țări membre ale căreia sunt și membre NATO, a decis să interzică spațiul său aerian și aeroporturile sale avioanelor belaruse și le-a recomandat companiilor europene să evite spațiul aerian al acestei țări.

Liderii europeni au cerut, de asemenea, pregătirea unor sancțiuni economice sectoriale pentru a lovi financiar regimul președintelui belarus Aleksandr Lukașenko. Ele ar urma să fie prezentate miniștrilor de externe ai țărilor din UE cu prilejul reuniunii lor din 21 iunie din Luxemburg.

Republica Belarus și-a deschis o misiune diplomatică pe lângă NATO în aprilie 1998, la șase ani după ce a aderat la Consiliul de cooperare nord-atlantic, devenit în 1997 Consiliul de parteneriat euro-atlantic, forum ce reunește toate țările aliate și partenere ale zonei euro-atlantice.

Cooperarea bilaterală a început în 1995, în timpul aderării Belarus la programul Parteneriat pentru pace.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău