NATO: Probabilitatea ca Finlanda să adere înaintea Suediei a crescut, afirmă Ulf Kristersson

  • 14 Martie 12:38
NATO: Probabilitatea ca Finlanda să adere înaintea Suediei a crescut, afirmă Ulf Kristersson

Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat marți, 14 martie, că probabilitatea ca Finlanda să devină membră a NATO înaintea Suediei a crescut, deși aderarea țării sale la Alianța Nord-Atlantică este doar o chestiune de timp, transmite Agerpres.

„În ultimele săptămâni a crescut probabilitatea ca acest lucru să se întâmple'', a spus Kristersson într-o conferință de presă la Stockholm înainte de plecarea într-o vizită în Germania.

„În cele din urmă, nu se pune problema dacă Suedia devine membră a NATO, ci când'', a adăugat șeful executivului suedez.

Atât Finlanda, cât și Suedia se pregătesc pentru a deveni membre ale NATO și au solicitat oficial acest lucru în mai 2022, după începerea invaziei ruse în Ucraina, punând astfel capăt deceniilor de neutralitate.

Candidaturile celor două țări nordice la Alianța Nord-Atlantică sunt blocate însă de Ankara. Între altele, Turcia reproșează Suediei că adăpostește militanți și simpatizanți kurzi pe care Ankara îi califică drept ''teroriști'', în special membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan.

Discuțiile au fost reluate săptămâna trecută la Bruxelles.

Ankara a declarat clar că obiecțiile sale sunt mai mari în cazul Suediei decât în cel al Finlandei, iar Ulf Kristersson a spus că poziția Turciei în această privință nu s-a modificat, ceea ce ar însemna că cele două țări nordice ar putea să adere separat la NATO dacă preferă acest lucru.

În urmă cu două săptămâni, parlamentul de la Helsinki a adoptat cu o majoritate zdrobitoare proiectul de lege care deschide calea pentru aderarea Finlandei la Alianța Nord-Atlantică.

Deputații finlandezi au aprobat, cu 184 de voturi pentru și șapte împotrivă, o lege care permite intrarea țării în NATO. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Tue
19
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
16
Arhivă Radio Chișinău