NATO interceptează avioane de război rusești într-un nivel "neobișnuit" al activității aeriene

  • 31 Martie 2021 08:20
NATO interceptează avioane de război rusești într-un nivel

NATO a informat marți că a înregistrat un număr neobișnuit de mare de avioane militare rusești în apropierea teritoriului său, notează dpa, citat de Agerpres.

"Avioane de vânătoare NATO au acționat luni de 10 ori pentru a urmări bombardiere și avioane de luptă rusești în cursul unui vârf neobișnuit de zboruri peste Atlanticul de Nord, Marea Nordului, Marea Neagră și Marea Baltică", a declarat Organizația într-un comunicat.

"În total, avioanele NATO au interceptat șase grupuri diferite de avioane militare rusești lângă spațiul aerian al Alianței în mai puțin de șase ore", a precizat documentul.

Avioanele rusești identificate includeau bombardiere supersonice Tupolev Tu-160 Blackjack și bombardiere Tupolev Tu-95 cu rază lungă de acțiune, potrivit Alianței.

Piloți din Norvegia, Marea Britanie, Belgia, Turcia, România, Bulgaria și Italia au efectuat manevre de interceptare.

"Aeronavele rusești interceptate luni nu au pătruns niciodată în spațiul aerian al Alianței, iar interceptările au fost efectuate în condiții de siguranță și de rutină", a adăugat documentul.

"Protejarea integrității spațiului aerian al membrilor Alianței este o sarcină pe timp de pace care contribuie la apărarea colectivă a NATO", potrivit sursei.

În comunicat se subliniază că "aeronavele militare rusești nu transmit frecvent un cod transponder care să indice poziția și altitudinea lor, nu înregistrează un plan de zbor sau nu comunică cu controlorii de trafic aerian, reprezentând un risc potențial pentru avioanele civile".

Avioanele de vânătoare din țările NATO efectuează sute de misiuni în fiecare an pentru a identifica și monitoriza aeronave rusești care se află în spațiul aerian internațional.

Generalul de brigadă Andrew Hansen, șef adjunctul șefului operațiunilor Comandamentului Aerian Aliat din Ramstein (Germania), a menționat că aceste operațiuni demonstrează "disponibilitatea și capacitatea forțelor NATO de a monitoriza cerul aliat 24 de ore pe zi, 7 zile din săptămână și 365 zile din anului".

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Thu
11
Fri
15
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău