NATO intenționează să-și crească prezența în statele baltice și Polonia, dacă Rusia menține trupele în Belarus

  • 07 Februarie 2022 15:01
NATO intenționează să-și crească prezența în statele baltice și Polonia, dacă Rusia menține trupele în Belarus

NATO intenționează să-și crească prezență militară în statele baltice și Polonia în cazul în care Rusia își menține trupele în Belarus după un exercițiu militar planificat, a declarat luni șeful comitetului militar al alianței, Rob Bauer, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Rusia are 30.000 de militari prezenți la vecinul de nord al Ucrainei pentru exerciții militare comune în această lună, a afirmat NATO, estimând desfășurarea militară totală rusă la granițele Ucrainei la peste 100.000 de soldați.

Statele Unite au trimis 3.000 de militari în România și Polonia săptămâna trecută pentru a-i liniști pe aliați, în timp ce Germania a anunțat că ia în calcul să sporească desfășurarea militară existentă în Lituania, amintește Reuters.

Desfășurări suplimentare viitoare din partea aliaților NATO sunt posibile, a declarat Rob Bauer, amiral olandez care conduce principalul organism de strategie al NATO.

"Acolo unde avem trupe cu titlu permanent în alianță, în diferite țări - dezbaterea despre aceasta este rezultatul lucrurilor care se petrec acum. Da, examinăm acest lucru. Ar putea fi schimbări în viitor ca urmare a acestor evoluții", a explicat Bauer într-o conferință de presă la Vilnius. "Depinde foarte mult, desigur, dacă trupele ruse rămân în Belarus", a adăugat el.

Moscova a declarat că nu plănuiește o invazie a Ucrainei, dar ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate dacă cererile sale de securitate nu sunt îndeplinite, printre care se numără promisiunea că NATO nu va permite niciodată aderarea Ucrainei, cerere calificată drept inacceptabilă de Statele Unite și de țările membre ale alianței nord-atlantice.

"Dacă te uiți la acumularea de forțe, Rusia ar putea fi capabilă să aibă efectiv suficiente forțe pentru o invazie de proporții până la sfârșitul acestei luni", a mai spus Bauer. "Fie că o fac, fie chiar au intenția sau nu, asta nu știm", a notat el.

Cele mai recente desfășurări la granița cu Belarus includ spitale de campanie și alte unități auxiliare necesare pentru a sprijini un asalt militar, a mai declarat Bauer.

"Dacă te gândești cu adevărat la o invazie, chiar ai nevoie de mai mult decât forțe de luptă. Și asta este ceea ce noi de asemenea vedem, din ce în ce mai multe adunate de-a lungul granițelor cu Ucraina și ale Belarusului cu Ucraina. Acest lucru în sine este foarte îngrijorător", a conchis el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău