NATO începe astăzi, 12 iunie, în Germania cel mai mare exercițiu aerian din istoria sa

  • 12 Iunie 2023 08:46
NATO începe astăzi, 12 iunie, în Germania cel mai mare exercițiu aerian din istoria sa

NATO începe luni cel mai important exercițiu de manevre aeriene, coordonat de Germania și menit să demonstreze unitatea membrilor săi în fața potențialelor amenințări, în special din partea Rusiei, transmite Agerpres.

Exercițiul "Air Defender 23" se va desfășura până pe 23 iunie și va reuni aproximativ 250 de avioane militare din 25 de state membre NATO și partenere, inclusiv Japonia și Suedia, țară candidată la aderarea la Alianța Nord-Atlantică.

Până la 10.000 de persoane vor lua parte la acest exercițiu menit să consolideze interoperabilitatea și protecția împotriva dronelor și rachetelor de croazieră în cazul unui atac asupra orașelor, aeroporturilor sau porturilor situate pe teritoriul NATO.

Exercițiul a fost conceput în 2018, parțial ca răspuns la anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014, deși nu vizează în mod specific pe cineva, a declarat generalul Ingo Gerhartz, șeful Forțele Aeriene Germane, în timpul prezentării exercițiului.

NATO este hotărâtă să apere "fiecare centimetru" din teritoriul său, dar nu va fi direcționat "niciun zbor, de exemplu, către Kaliningrad", enclava rusă care se învecinează cu Polonia și Lituania, membre NATO, a dat asigurări generalul german. "Suntem o alianță defensivă și așa este planificat acest exercițiu", a insistat el.

Însă aceste manevre vor avea ca scop și transmiterea unui mesaj, în special Rusiei, a explicat presei ambasadoarea Statelor Unite în Germania, Amy Gutmann. "Aș fi foarte surprinsă dacă un lider mondial nu ar lua în considerare ce demonstrează acest lucru în privința spiritului acestei alianțe, ce înseamnă puterea acestei alianțe, și asta îl include pe domnul Putin", a argumentat ambasadoarea americană. "Prin sincronizare ne sporim forța", a adăugat ea.

Nu există planuri în această etapă pentru a face din Air Defender un exercițiu regulat, a precizat ambasadoarea Gutmann. Dar, a adăugat ea, "nu vrem ca acest exercițiu să fie ultimul".

Exercițiul va include pregătire operațională și tactică, în principal în Germania, dar și în Cehia, Estonia și Letonia. Cancelarul Olaf Scholz va vizita vineri piloții la baza de pe aerodromul Schleswig-Jagel din nordul Germaniei.

În opinia generalului Michael Loh, exercițiul va viza "să completeze prezența permanentă a Statelor Unite în Europa" și să ofere pregătire "la o scară mai mare decât ceea ce se realizează de obicei pe continent". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău