NATO | Donald Trump a trimis o scrisoare amenințătoare mai multor aliați, înaintea summitului de la Bruxelles

  • 29 Iunie 2018 19:53
NATO | Donald Trump a trimis o scrisoare amenințătoare mai multor aliați, înaintea summitului de la Bruxelles

Președintele american Donald Trump a trimis o scrisoare amenințătoare Belgiei și altor șase membri ai Uniunii Europene care fac parte și din NATO pentru a-i chema la ordine în privința angajamentelor lor de a-și spori cheltuielile militare în ajunul unui summit al Alianței Nord-Atlantice, a anunțat vineri premierul belgian Charles Michel, informează AFP.

"Nu sunt foarte impresionat de acest tip de misivă", a comentat Michel într-o intervenție în fața presei, în timpul Consiliului European de la Bruxelles. "Belgia a stopat scăderea sistematică a cheltuielilor sale militare și participă la numeroase operațiuni militare", a insistat el.

Celelalte șase țări europene vizate de scrisoarea lui Trump sunt Germania, Italia, Spania, Portugalia, Luxemburg și Olanda. Scrisori similare au fost trimise premierilor Norvegiei și Canadei, potrivit unei surse diplomatice. Fiecare scrisoare este personalizată și semnată de Donald Trump, a explicat pentru AFP o sursă diplomatică.

În scrisoare, Donald Trump își invită aliații europeni să-și respecte angajamentele luate în 2014 la summitul NATO din Țara Galilor și să aloce 2% din Produsul Intern Brut cheltuielilor militare până în 2024.

Președintele american i-a mai chemat la ordine pe aliații săi cu ocazia primului summit al NATO la care a participat, cel din mai 2017, la Bruxelles, și își va reitera solicitarea cu ocazia viitorului summit al Alianței, din 11 și 12 iulie, care va avea loc tot în capitala Belgiei.

Opt din cei 29 de membri ai NATO își vor respecta acest angajament în 2018: SUA, Marea Britanie, Grecia, Polonia, Estonia, Lituania, Letonia și România. Restul trebuie să prezinte NATO planuri pentru a atinge acest obiectiv până în 2024. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău