NATO anunță că trimite mai multe nave și avioane de luptă în Europa de Est pentru a-și întări apărarea

  • 24 Ianuarie 12:50
NATO anunță că trimite mai multe nave și avioane de luptă în Europa de Est pentru a-și întări apărarea

NATO anunță că își va suplimenta forțele în Europa de Est cu mai multe nave și avioane de luptă. Anunțul Alianței vine în condițiile în care Rusia refuză să renunțe la activitatea amenințătoare în apropierea granițelor Ucrainei, transmite DGI24.ro.

„În ultimele zile, un număr de Aliați au făcut anunțuri cu privire la desfășurările noastre prezente și viitoare – Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică și urmează să desfășoare patru avioane de luptă F-16 în Lituania ca formă de sprijin pentru misiunea mai veche a NATO din regiune.

Spania trimite nave care se vor alătura forțelor navale NATO și ia în considerare desfășurarea de avioane de luptă în Bulgaria. Franța

Franța și-a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe sub comandă NATO în România.

Țările de Jos vor trimite două avioane de luptă F-35 în Bulgaria, începând din aprilie, pentru a susține activitatea de control aerian a NATO din regiune.

Statele Unite au spus, de asemenea, în mod clar, că iau înconsiderarea accentuarea prezenței militare în partea estică a Alianței”, se arată în mesajul transmis de Alianța Nord-Atlantică.

„Salut contribuțiile adiționale ale Aliaților la forțele NATO. NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru protejarea și apărarea tuturor Aliaților, inclusiv prin consolidarea părții estie a Alianței. Vom răspunde mereu oricărei deteriorări a securității noastre, inclusiv prin consolidarea apărării noastre colective”, a spus secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

„NATO este o alianță defensivă. Ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia în 2014, NATO și-a accentuat prezența în partea estică a Alianței, inclusiv cu grupuri de luptă multinaționale în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Aceste unități, conduse de Regatul Unit, Canada, Germania și Statele Unite, sunt multinaționale și pregătite de luptă.

Prezența lor face clar că un atac împotriva unui aliat va fi considerat un atac asupra întregii Alianțe. Înainte de 2014, nu au existat forțe ale NATO în partea estică a Alianței”, se mai arată în mesajul NATO, potrivit sursei citate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:5,66 m/s
Mon
13
Tue
14
Wed
16
Thu
18
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău