NATO a invitat Suedia și Finlanda să adere la Alianța Nord-Atlantică (declarație oficială)

  • 29 Iunie 2022 16:01
NATO a invitat Suedia și Finlanda să adere la Alianța Nord-Atlantică (declarație oficială)

NATO a invitat Suedia și Finlanda să devină membre ale alianței militare, potrivit unei declarații făcute publice miercuri, la summitul Alianței Nord-Atlantice de la Madrid, relatează Reuters și AFP.

„Aderarea Finlandei și Suediei îi va face (pe aliați) mai siguri, NATO mai puternică și zona euro-atlantică mai sigură", se arată în comunicat, care adaugă că alianța a convenit și asupra unui nou concept strategic. Comunicatul a descris Rusia drept "cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității aliaților", o reacție la relația profund deteriorată cu Rusia după invazia acesteia în Ucraina. Alianța a promis un ajutor suplimentar Kievului și a convenit asupra unui pachet de sprijin menit să modernizeze sectorul de apărare al țării.

În același timp, NATO a decis să își consolideze în mod semnificativ propria strategie de descurajare și apărare. "Aliații s-au angajat să desfășoare forțe suplimentare, pregătite pentru luptă pe flancul nostru estic, care să fie extinse de la grupurile de luptă existente la unități de dimensiunea brigăzii, acolo unde și atunci când este necesar, susținute de întăriri disponibile credibile, echipamente prepoziționate și comandă și control îmbunătățite", se precizează în comunicat.

Alianța a descris, de asemenea, China drept "o provocare pentru interesele, securitatea și valorile NATO și o țară care încearcă să submineze ordinea internațională”, se subliniază în declarație, care menționează că Alianța a convenit și asupra unui nou concept strategic, scrie Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău