NATO a avertizat Rusia să renunțe la politica sa externă agresivă și să coopereze cu Occidentul sau să se confrunte cu o alianță militară pregătită pentru conflict – Financial Times

  • 10 Ianuarie 2022 11:10
NATO a avertizat Rusia să renunțe la politica sa externă agresivă și să coopereze cu Occidentul sau să se confrunte cu o alianță militară pregătită pentru conflict – Financial Times

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat cotidianului Financial Times că alianța condusă de Statele Unite este pregătită pentru „un nou conflict armat în Europa” în cazul în care negocierile eșuează, în timp ce oficialii occidentali s-au pregătit pentru potențiale discuții cu Moscova privind reducerea dimensiunii exercițiilor militare, controlul armamentelor și un angajament de a nu amplasa rachete americane în Ucraina, transmite g4media.ro.

„Sunt la curent cu istoria Rusiei. De secole au trecut prin conflicte cu vecinii”, a declarat el pentru Financial Times, potrivit sursei citate. „[Dar] Rusia are o alternativă: să coopereze, să lucreze cu NATO”.

Rusia a amplasat aproximativ 100.000 de militari în vecinătatea frontierei cu Ucraina în ultimele luni, stârnind temeri că plănuiește un nou atac asupra unei țări pe care a invadat-o în 2014, odată cu anexarea Crimeei. Președintele Vladimir Putin a negat orice plan de invazie, dar a avertizat despre o posibilă acțiune militară dacă SUA și NATO ar ignora cererile Moscovei de acorduri de apărare care ar reduce drastic capacitățile SUA și NATO în Europa. Rusia susține că aceste capacități reprezintă o amenințare pentru granițele sale.

„Este posibil să găsim împreună o cale, o cale politică înainte și, de asemenea, să abordăm îngrijorările Rusiei”. . . Dar un risc de conflict continuă să existe”, a spus Stoltenberg într-un interviu cu FT. „Descurajarea NATO este credibilă și puternică”. . . Trebuie să sperăm și să muncim din greu pentru ce este mai bun, dar să fim pregătiți pentru ce e mai rău.”

Avertismentul lui Stoltenberg survine înaintea discuțiilor dintre oficialii ruși și americani de la Geneva, luni, urmate de o întâlnire a alianței NATO formată din 30 de membri și a delegației ruse miercuri. O a treia întâlnire găzduită de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) este programată pentru joi.

Duminică seara, negociatorul principal al Rusiei și ministru adjunct de externe Serghei Ryabkov s-a întâlnit cu omologul său american Wendy Sherman, secretar de stat adjunct. El a spus că conversația lor de la cina la Geneva „a fost dificilă, dar de afaceri”. „Am aprofundat chestiunea relațiilor viitoare. Cred că mâine nu vom pierde timpul”, a spus el în comentariile relatate de agenția de știri de stat rusă Ria. „Nu îmi pierd niciodată optimismul, sunt întotdeauna ghidat de el.”

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că Sherman „a subliniat angajamentul Statelor Unite față de principiile internaționale de suveranitate, integritate teritorială și libertatea națiunilor suverane de a-și alege propriile alianțe” și „a afirmat că Statele Unite vor saluta progresul real prin intermediul diplomației”. Price a adăugat că Sherman a „subliniat că discuția asupra anumitor subiecte” legate de securitatea europeană va fi rezervată pentru discuțiile multilaterale care implică NATO săptămâna aceasta.

Cererile Rusiei includ interzicerea aderării Ucrainei și altor țări la NATO și un veto al Kremlinului asupra activităților de alianță în statele membre care au aderat după prăbușirea Uniunii Sovietice. Stoltenberg a spus că ambele condiții sunt inacceptabile, deoarece încălcă „principiile de bază” ale NATO de a oferi tuturor calitatea de membru și de a apăra aliații în mod egal. În schimb, Stoltenberg a spus că SUA și NATO sunt pregătite să discute cu Rusia despre posibile măsuri de reducere a riscurilor, cum ar fi „controlul armamentelor, eforturile de a oferi mai multă transparență în ceea ce privește activitatea militară, exerciții și, de asemenea, liniile de comunicații”.

Excluderea amplasării de rachete americane în Ucraina și discutarea unor reguli mai largi privind sistemele de rachete în Europa au fost două domenii în care Washington a întrevăzut un posibil de acord, a declarat un înalt oficial al administrației Biden înaintea discuțiilor, adăugând că aceasta va depinde de dacă „Rusia este dispusă de a oferi un angajament reciproc”.

SUA au fost, de asemenea, „dispuse să exploreze posibilitatea unor restricții reciproce privind dimensiunea și sfera exercițiilor [militare], inclusiv bombardiere strategice apropiate de teritoriul celuilalt, cât și exerciții la sol”, a spus oficialul.

Washingtonul a negat ferm informațiile din presă conform cărora ar putea oferi retragerea unor trupe staționate în Europa de Est, în schimbul ca Rusia să își reducă trupele de la granița cu Ucraina. În schimb, oficialii au spus că SUA și alți aliați NATO sunt gata să-și sporească prezența dacă Putin întreprinde vreo acțiune militară. SUA, UE și alți parteneri occidentali au avertizat că vor impune sancțiuni financiare Rusiei în cazul unei escalade militare. Oficialii au declarat ieri că SUA sunt pregătite să „impună imediat costuri severe și copleșitoare economiei Rusiei”.

SUA pregătesc, de asemenea, potențiale restricții comerciale pentru Rusia și au discutat despre posibilitatea unei game de controale la export cu aliații și partenerii din Europa și Asia, potrivit unor persoane familiare cu gândirea Casei Albe.

În timp ce Kremlinul și-a exprimat speranța pentru soluții rapide în urma discuțiilor, Stoltenberg a spus că se așteaptă că va fi nevoie de „o serie de întâlniri” pentru a găsi rezultate reciproc acceptabile. „Suntem pregătiți să luptăm pentru o relație mai bună”, a spus fostul prim-ministru norvegian. „Am dovedit înainte că suntem capabili să facem compromisuri și să găsim soluții cu Rusia.”

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău