Natalia Gherman: Rusia privește pozitiv candidatura mea la funcția de Secretar General al ONU

  • 13 Iunie 2016 12:01
Natalia Gherman: Rusia privește pozitiv candidatura mea la funcția de Secretar General al ONU

Fostul ministru de externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, s-a aflat săptămâna trecută la Paris, pentru a-și promova în această țară candidatura la funcția de Secretar General al Organizației Națiunilor Unite.

Într-un interviu pentru Radio France International, ambasadoarea Natalia Gherman a menționat că dacă va fi aleasă în postul de secretar general al ONU, domeniul ei principal va rămâne asigurarea păcii și a securității internaționale.

În ceea ce privește susținerea internațională și în special din partea Rusiei, sprijin esențial pentru a fi numit în acest post, după cum constată jurnaliștii RFI, Natalia Gherman susține că este o candidată care este privită constructiv de către această țară.

"În cadrul turneului meu am fost și la Moscova, iar în urma discuțiilor purtate cu ministrul rus de externe, sunt absolut sigură că sunt un candidat care este privit constructiv de Rusia, știut fiind faptul că Moscova sprijină un candidat din Europa de est."

În ceea ce privește România, Natalia Gherman a declarat că: "Bucureștiul, încă din start, în cadrul grupului Europa de est dar și la ONU, s-a exprimat clar în favoarea candidaților veniți din grupul nostru regional. România, dar și alții, susțin că ar fi preferabil ca viitorului secretar general să fie o femeie.

În cei 70 de ani de existență ai organizației, nicio femeie nu a condus ONU și niciun secretar general nu a fost din Europa de Est. Dacă privim aceste două criterii de selecție, eu corespund și unuia și altuia, ceea ce mă face să fiu optimistăși decisă ca să continui campania până la capăt, având speranța de a fi aleasă" conchide Natalia Gherman.

Fosta șefă a diplomației moldovenești afirmă în interviul pentru postul francez de radio că vrea să devină un secretar general care va comunica permanent cu mass-media internațională, în vederea unei mai bune articulări a  scopurilor și obiectivelor organizației și implicarea cetățenilor lumii în agenda ONU. Ambasadoarea susține, totodată, că experiența de fost ministru de externe dar și de ex-premier, cât mai ales experiența soluționării conflictelor în regiunea de Est a Republicii Moldova, sunt atuuri în accederea la acest post.

"În regiunea de est a Republicii Moldova, conflictul a trecut prin diferite faze. Acum suntem la etapa elaborării într-un format consacrat a statutului pentru regiunea de est a Republicii Moldova. Avem parteneri și mediatori, ne ocupăm de elaborarea măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Avem și un aranjament care menține acel acord de încetare a focului."

"În miniatură am trecut deci prin toate etapele clasice de soluționare a unui conflict. Ceea ce se întâmplă nu doar în Republica Moldova ci și înregiune, care din păcate nu este una stabilă și nici pașnică, îmi permite să vorbesc din experiență despre gestionarea conflictelor și a diferendelor."

Amintim că Natalia Gherman este unul din cei 9 candidați, 5 bărbați și 4 femei înscriși în cursa pentru ocuparea postului de Secretar General al ONU, cea mai mare organizație din lume, care va fi anunțată în toamnă. Republica Moldova are în premieră un candidat la această funcție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău