Natalia Gavriță: Noi avem un fenomen care ne încurcă foarte mult de a ajunge în Europa, acesta este corupția
-
12 Decembrie 2023 14:22
Anul 2023 a marcat o etapă istorică nouă pentru procesul de integrare europeană a R. Moldova, odată cu recomandarea Comisiei Europene privind începerea negocierilor de aderare, însă, guvernarea va avea de înfruntat provocări majore în continuare, în primul rând economice, dar și de reformare și de luptă cu corupția, atenționează experții, întruniți astăzi în cadrul celei de a XI-a ediții a Conferinței Internațională Anuală MACRO „Economia Moldovei în contextul integrării europene: soluții pentru stimularea dezvoltării, incluziunii și rezilienței economice”, informează Radio Chișinău.
Ritmul lent al reformelor, la fel și cel al creșterii economice, sunt provocări majore cu care vor trebui să facă față autoritățile, în pofida dinamicii fără precedent a procesului de integrare europeană. Directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor a atras atenția, în cadrul evenimentului, că dacă în 2022 principala problemă în R. Moldova a fost inflația, în 2023-2024 principala provocare este ritmul lent al creșterii economice.
„De fapt, dinamica de integrare europeană a R. Moldova a căpătat turații fără precedent în R. Moldova, dar totuși trebuie să fim sinceri cu noi înșine și să înțelegem că această dinamică de integrare europeană la un moment dat se lovește de realitățile din R. Moldova. Ne referim aici la capacitățile instituțiilor publice de negociere și la procesul lent de reforme pe mai multe domenii. Acum intrăm într-o beznă a creșterii economice foarte lente, fapt elucidat de degradarea potențialului și de creștere economică. În primul rând vom vedea disiparea efectelor redresării în agricultură pentru 2024.”, a explicat Adrian Lupușor.
Fostul premier al R. Moldova, Natalia Gavriliță, a subliniat că procesul de integrare europeană nu este negocierea cu Comisia, ci transformarea internă a R. Moldova și în primul rând a economiei.
„Dacă ne uităm la toate reformele care s-au implementat în R. Moldova, noi mereu am alergat în spatele trenului. Provocarea noastră majoră este - cum începem să ne gândim înaintea curbei și înaintea contextului. Cum ne poziționăm așa, ca să avem avantaj din orice context regional și internațional, care se va stabili pe următoarele decenii și aici procesul de integrare europeană ne poate ajuta foarte mult. (...) Doar cu capital noi nu o să putem crește potențialul de creștere și trebuie neapărat să ne gândim la forța noastră de muncă. Dar pentru a face asta, trebuie să vedem cum educăm generațiile care vin, trebuie să investim în educație. (...)Noi avem un fenomen care ne încurcă foarte mult de a ajunge în Europa, acesta este corupția. Există această viziune de individualism economic și trebuie împreună să luăm o decizie morală și să înțelegem că acest model nu mai este potrivit pentru noi”, a precizat Natalia Gavrilița.
Secretarul de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Viorel Garaz, a atras atenția asupra aspectului economiei care nu se raportează la bugetul de stat.
„Noi trebuie să ținem cont că Rep. Moldova nu este o țară ca oricare alta. Un aspect unic în regiune este faptul că Rep. Moldova are o economie paralelă, care nici de cum nu se raportează la bugetul de stat. Ne confruntăm cu produse practic similare din stânga Nistrului, care sunt favorizate pe diverse căi, nu știu din ce cauză, acest lucru nu-l scoatem în evidență și nu încercăm să formulăm soluții, pentru că acest lucru, cu adevărat creează concurență neloială pe piața internă. Noi suntem conștienți de faptul că alergăm după o structură care este în mișcare și care se dezvoltă cu o medie de peste 2 sau 3% în mediu, iar noi suntem în spate”, a declarat Viorel Garaz.
Conferința MACRO este un eveniment anual care întrunește experți locali și internaționali, cu scopul de a discuta idei inovative pentru a susține Republica Moldova în calea spre modernizare și dezvoltare economică.