Natalia Gavrilița s-a întâlnit cu Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă a Comisiei Europene pentru o Europă pregătită de era digitală

  • 06 Februarie 17:45
Natalia Gavrilița s-a întâlnit cu Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă a Comisiei Europene pentru o Europă pregătită de era digitală

Aderarea Republicii Moldova la Programul Europa digitală, la Zona unică de plăți în Euro și la piața unică europeană, reducerea tarifelor de roaming, recunoașterea reciprocă a semnăturilor digitale și securitatea cibernetică au fost subiectele abordate în cadrul întrevederii de la Bruxelles a prim-ministrului Natalia Gavrilița cu Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru o Europă pregătită de era digitală, a relatat Direcția comunicare și protocol a Guvernului.

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a declarat că Moldova se află în condiții de război hibrid, fiind înregistrate riscuri cibernetice, dezinformare și alte posibile pericole, însă Guvernul depune eforturi pentru a întări reziliența țării în sectoarele prioritare. În viitorul apropiat, urmează a fi transpusă și directiva europeană NIS2, care va contribui la consolidarea rezilienței țării noastre pe domeniul securității cibernetice. 

În cursul întrevederii a fost abordat și subiectul asigurării concurenței, R. Moldova fiind în proces de aliniere a cadrului legislativ la cel al UE. În acest sens, au fost create grupuri de lucru comune ce analizează practicile neconcurențiale ilegale pentru a fi eliminate. Totodată, șefa executivului a solicitat pregătirea unui program de Twinning pentru Consiliul Concurenței. 

Oficiala europeană a apreciat eforturile Moldovei de a sprijini Ucraina pe diverse domenii, ceea ce este complicat pentru o țară mică și cu resurse puține, și a exprimat deschidere pentru a sprijini R. Moldova în domeniul politicii ajutoarelor de stat și antitrust, prin creșterea capacităților instituționale, expertiză și transpunerea celor mai bune practici. 

„Depunem eforturi pentru semnarea acordului de reducere a tarifelor de roaming cu Uniunea Europeană, iar includerea Republicii Moldova în piața internă europeană va aduce Europa mai aproape de cetățenii noștri”, a declarat prim-ministrul Natalia Gavrilița. 

Un alt subiect de discuții a vizat recunoașterea reciprocă a semnăturilor digitale, ceea ce va facilita atât activitatea persoanelor fizice, cât și a companiilor. Discuțiile la nivel tehnic în acest sens au început în luna ianuarie a.c.

De asemenea, a fost abordat subiectul aderării Moldovei la Zona unică de plăți în euro (SEPA), care facilitează transferurile bancare în Euro între țările semnatare și presupune dezvoltarea de instrumente financiare comune, standarde, proceduri și infrastructură pentru a permite economii de scară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:3,6 m/s
Fri
6
Sat
11
Sun
11
Mon
6
Tue
1
Arhivă Radio Chișinău