Natalia Gavrilița: România este o țară pe care R. Moldova o va prelua drept model

  • 28 Noiembrie 2022 16:52
Natalia Gavrilița: România este o țară pe care R. Moldova o va prelua drept model

Acordarea autonomiei fiscale, diminuarea influenței politice și financiare, modernizarea administrației publice prin optimizarea activității, descentralizarea și creșterea potențialului de dezvoltare. Sunt câteva dintre aspectele discutate astăzi, 28 noiembrie, la Conferința „Reforma Administrației Publice: provocări și perspective”. În luările lor de cuvânt, oficialii au subliniat că elaborarea unei noi Strategii de reformă a administrației publice este o condiție a Comisiei Europene în contextul acordării statutului de țară candidată pentru Rep. Moldova.

Eficiența funcționării Administrației Publice Locale constă în adoptarea unui cadru legal și instituțional care să fie clar și transparent, a declarat premierul Natalia Gavrilița. Printre cerințele de bună funcționare ar fi integritatea funcționarilor publici, sistemul de salarizare îmbunătățit, digitalizarea modalităților de plată pentru combaterea corupției, a spus, adăugând că România este o țară pe care Rep. Moldova o va prelua drept model.

„Ne bucurăm foarte mult că începem să avem relații cu instituții europene, în primul rând cu România, care ne vor ajuta să creștem capacitățile funcționarilor noștri și să readucem prestigiul și statutul funcției publice”, a mențion Natalia Gavriliță.

Adoptarea reformei administrației publice locale este una din cele mai importante cerințe pe care Comisia Europeană a impus-o Rep. Moldova, a declarat ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks:

„Este important rolul administrație publice, care este esențial în asigurarea unor standarde mai bune de trai și de educație pentru cetățeni, dezvoltarea economică a statului, un sistem de justiție echitabilă. În ceea ce privește un model de administrație publică, nu există un model unic la nivelul Uniunii Europene. Statele membre UE fiecare și-au ales un model stabilit propriu”, a spus Janis Mazeiks.

Pentru o reformă eficientă este nevoie de o consultare publică la care să participe fiecare administrație locală, a declarat președinta Congresului Autorităților Publice Locale, primarul satului Selemet, raionul Cimișlia, Tatiana Badan:

„În tot acest proces de căutare a unui model potrivit țării noastre, foarte mult contează implicarea largă a actorilor principali, dialogul real și crearea unui mediu de încredere între toți participanții la proces. Acest element important, cu regret, a fost neglijat, iar în ultima perioadă remarcăm că am reușit să stabilim acest mecanism de dialog instituționalizat”, a spus Tatiana Badan.

Partenerii proiectului de asistență pentru elaborarea unei noi strategii de reformă a administrației publice sunt Uniunea Europeană, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Biroul de Cooperare al Elveției în Rep. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău