Natalia Gavriliță: Eliminarea schemelor de corupție va crește veniturile în buget
-
09 August 2019 08:52
Ministra finanțelor, Natalia Gavriliță, susține că, dacă în întreprinderile de stat sunt anumite scheme de corupție sau sunt făcute achiziții publice care nu cheltuiesc judicios banii întreprinderii, atunci evident că aceștia sunt bani care nu ajung în bugetul de stat.
Potrivit ministrei, eliminarea acestor scheme va duce la creșterea veniturilor, însă problema ține de timp, pentru că eliminarea schemelor va dura ceva timp și implică revederea unor contracte, dar și a unor hotărâri de Guvern și legi, transmite IPN.
„Noi, ca să înțeleagă cetățeanul, când vorbim despre „scheme”, este vorba despre delapidarea bugetului și banului public. Adică cineva ia decizii, încheie contracte care în mod vădit sunt împotriva interesului bugetului și cetățenilor sau încheie niște contracte, sau face achiziții publice, adică procurări și aici vorbim despre elemente multiple care trebuie înțelese. Chiar să vă dau același exemplu cu „Arena Chișinău”, pentru că a vorbit despre acest așa-numit „parteneriat public-privat” și domnul ministru Brînzan, aici este vorba despre un contract care a fost încheiat în defavoarea statului, unde parteneriatul, de fapt, constă în cheltuieli publice și venituri private”, a declarat Natalia Gavriliță într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.
Potrivit ministrei, durează ceva timp ca să fie citite contractele, să se înțeleagă condițiile, să se înțeleagă cum au fost luate deciziile, care este pierderea pentru buget și ce poate fi făcut pentru a corecta situația. Și aceasta pentru că, spune ministra, în unele cazuri este vorba despre companii mari, internaționale cu care a fost încheiat un contract. „Noi trebuie să încercăm să renegociem sau să vedem care ar fi modalitatea pentru ca noi să nu afectăm agenții economici care au acționat în cadrul normativ, dar unde autoritățile statului au luat decizii în defavoarea cetățenilor”, a notat șefa Finanțelor.
Natalia Gavriliță a menționat că pentru programul „Prima casă”, inițiat de fosta guvernare, nu este tăiată finanțarea, ci sunt ajustate cifrele în conformitate cu situația atestată în prima jumătate a anului. Potrivit ei, chiar dacă erau prevăzute resurse în buget, a existat un număr limitat de solicitări și s-a cheltuit doar o mică parte din suma preconizată. Nu se schimbă condițiile programului și nu se taie din banii care sunt disponibili pentru acest program. „Exact așa și la „Drumuri bune”, acolo unde noi nu avem studii de fezabilitate, contracte încheiate, unde noi știm că nu vom cheltui banii până la sfârșitul anului, noi modificăm, ca să putem folosi aceste sume pentru alte scopuri”, explică ministra finanțelor.