Natalia Gavrilița: „Aderarea Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro rămâne o prioritate”

  • 17 Noiembrie 2022 16:03
Natalia Gavrilița: „Aderarea Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro rămâne o prioritate”

„Azi am participat la conferința internațională „Aderarea Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro – realizări și perspective”. Evenimentul, organizat de Banca Națională a Moldovei, a reunit reprezentanți ai comunității prestatorilor de servicii de plată din Republica Moldova și oficiali de rang înalt, printre care gazda evenimentului guvernatorul BNM, Octavian Armașu, ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, și directorul general al Consiliului European de Plăți, Etienne Goosse”, a scris premierul Natalia Gavrilița într-o postare pe Facebook.

 
„Aderarea la zona SEPA rămâne o prioritate, în contextul în care economia țării noastre este strâns interconectată cu cea a spațiului european. Actualmente, peste 60% din comerțul de mărfuri și 80% din cel de servicii derulează cu țări membre SEPA, iar aproape 75% din stocul de investiții străine directe în economia națională provin tot din aceste țări.
 
Odată cu integrarea noastră în zona SEPA, atât cetățenii care trăiesc în țările membre, cât și companiile noastre vor putea conta pe cheltuieli mai mici și o competitivitate mai mare. Vom trece la transferuri bancare mai ieftine, care, de fapt, sunt fără comisioane.
 
Nu este un proces ușor, sunt anumite obstacole tehnice, normative și financiare, însă vă asigur, din partea Executivului, că vom face tot ce ne stă în puteri pentru a facilita și a accelera aderarea țării noastre la Zona Unică de Plăți în Euro”, scrie Natalia Gavrilița.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău