NASA va da bani companiilor private care aduc roci și praf de pe Lună

  • 20 Septembrie 11:31
NASA va da bani companiilor private care aduc roci și praf de pe Lună

Agenția spațială va cumpăra roci și praf de pe suprafața lunară de la companiile care vor pute face călătoria spre Lună și înapoi, relatează The Independent, preluat de Digi24.ro

Anunțul face parte din strategia NASA de a încuraja explorarea spațiului de către companii privateinclusiv extracția de materialelor de pe obiecte din spațiu.

Administratorul NASA, Jim Bridenstine, spune că acest lucru nu încalcă tratatul din 1967 care susține că planetele și spațiul ceresc nu pot intra în proprietatea unei țări.

NASA încearcă să stabilească „norme de comportament” în spațiu și  permită explorarea Lunii de către companiile private, astfel încât să poată sprijini viitoarele misiuni ale astronauților. NASA va considera resursele exploatate ca fiind proprietatea companiei care le aduce pe Terra, iar materialele vor deveni „proprietatea exclusivă a NASA” după cumpărarea lor.

NASA vrea ca următoarea sa misiune pe Lună să aibă loc în 2024 și să fie un precursor al unei viitoare misiuni umane pe Marte.

Concluzia este că vom cumpăra niște sol lunar pentru a demonstra că acest lucru se poate face, a spus Bridenstine.

El adăugat că NASA va cumpăra în viitor mai multe tipuri de resurse, cum ar fi gheață și alte materiale care ar putea fi descoperite pe Lună.

NASA a pregătit, în luna mai, scena pentru o dezbatere globală cu privire la principiile de bază care guvernează modul în care oamenii vor trăi și lucra pe Lună, elaborând liniile principale ale ceea ce speră că va deveni un pact internațional pentru explorarea Lunii, denumit Acordurile Artemis. Acest lucru ar permite companiilor să dețină resursele lunare pe care le exploatează - un element crucial pentru a permite contractanților NASA să prelucreze gheața de pe Lună pentru combustibilul rachetelor sau să exploateze minerale lunare pentru a construi platforme de aterizare.

Este un pas mic pentru resursele spațiale, dar un pas uriaș pentru politicile spațiale”, a spus Mike Gold, șeful pentru relații internaționale al NASA.

NASA plătește companiei pentru a-i vinde o rocă pe care compania o deține. Acesta este un produs, a spu Joanne Gabrynowicz, fost redactor-șef al Journal of Space Law, într-un interviu.

O companie trebuie să decidă singură dacă merită să-și asume riscul financiar și tehnologic pentru a merge pe Lună pentru a vinde apoi rocă”, a adăugat ea.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1 m/s
Thu
14
Fri
10
Sat
8
Sun
10
Mon
10

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău