NASA va continua să utilizeze rachetele rusești Soiuz

  • 13 Octombrie 2018 18:18
NASA va continua să utilizeze rachetele rusești Soiuz

Agenţia spaţială americană NASA afirmă că va continua să utilizeze rachete ruseşti Soiuz, în pofida lansării ratate de joi, care a dus la aterizarea de urgenţă a celor doi astronauţi aflaţi la bord. Şeful NASA a declarat la Moscova că se aşteaptă ca o nouă misiune să aibă loc în decembrie şi spune că cei doi membri ai echipajului, un rus şi un american, sunt gata să zboare din nou pentru a-i înlocui pe colegii aflaţi pe Staţia Spaţială Internaţională.

Autorităţile ruse au oprit zborurile Soiuz până la elucidarea cauzelor care au provocat incidentul. Ruşii sunt foarte interesaţi păstreze cooperarea cu americanii măcar în acest domeniu.

Agenţia spaţială americană NASA, care participă la anchetă, apreciază că stabilirea cauzelor şi remedierea defecţiunilor va lua două sau trei luni. Directorul NASA, Jim Braidenstein, care împreună cu şeful ROSSCOSMOS, Dmitri Rogozin, a asistat la lansarea nereuşită de pe Cosmodromul Baikonur, a declarat că Agenţia spaţială americană are în continuare încredere în navele Soiuz şi va continua cooperarea cu ROSSCOSMOS.

„Cooperarea cu NASA este foarte importantă pentru Rusia – financiar, ştiinţific, dar şi politic -, cercetarea spaţiului cosmic fiind practic singurul domeniu neafectat de conflictul dintre cele două ţări.”

Pe de altă parte – afirmă mediile ruseşti -, accidentul ar putea avea consecinţe serioase pentru ROSSCOSMOS şi întregul sector spaţial rusesc, confruntat în ultimii ani cu numeroase probleme. Transportul echipajelor la şi de la SSI a rămas, practic, singurul atu al Rusiei, dar şi aici ea va avea de înfruntat în curând atât concurenţa NASA, cât şi, posibil, a unor companii spaţiale private, transmite Radio România Actualități.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
31 °C
cer senin
Umiditate:43 %
Vint:4,6 m/s
Fri
24 °C
Sat
24 °C
Sun
24 °C
Mon
24 °C
Tue
25 °C

Curs oficial BNM 20 Iunie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3960 0.0050
USD 18.2002 0.0004
RON 4.3136 -0.0022
UAH 0.6902 0.0004
RUB 0.2844 0.0012
Arhivă Radio Chișinău