NASA va continua să utilizeze rachetele rusești Soiuz

  • 13 Octombrie 2018 18:18
NASA va continua să utilizeze rachetele rusești Soiuz

Agenția spațială americană NASA afirmă că va continua să utilizeze rachete rusești Soiuz, în pofida lansării ratate de joi, care a dus la aterizarea de urgență a celor doi astronauți aflați la bord. Șeful NASA a declarat la Moscova că se așteaptă ca o nouă misiune să aibă loc în decembrie și spune că cei doi membri ai echipajului, un rus și un american, sunt gata să zboare din nou pentru a-i înlocui pe colegii aflați pe Stația Spațială Internațională.

Autoritățile ruse au oprit zborurile Soiuz până la elucidarea cauzelor care au provocat incidentul. Rușii sunt foarte interesați păstreze cooperarea cu americanii măcar în acest domeniu.

Agenția spațială americană NASA, care participă la anchetă, apreciază că stabilirea cauzelor și remedierea defecțiunilor va lua două sau trei luni. Directorul NASA, Jim Braidenstein, care împreună cu șeful ROSSCOSMOS, Dmitri Rogozin, a asistat la lansarea nereușită de pe Cosmodromul Baikonur, a declarat că Agenția spațială americană are în continuare încredere în navele Soiuz și va continua cooperarea cu ROSSCOSMOS.

„Cooperarea cu NASA este foarte importantă pentru Rusia – financiar, științific, dar și politic -, cercetarea spațiului cosmic fiind practic singurul domeniu neafectat de conflictul dintre cele două țări.”

Pe de altă parte – afirmă mediile rusești -, accidentul ar putea avea consecințe serioase pentru ROSSCOSMOS și întregul sector spațial rusesc, confruntat în ultimii ani cu numeroase probleme. Transportul echipajelor la și de la SSI a rămas, practic, singurul atu al Rusiei, dar și aici ea va avea de înfruntat în curând atât concurența NASA, cât și, posibil, a unor companii spațiale private, transmite Radio România Actualități.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău