NASA | IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Pământul și Luna văzute de pe Marte

  • 10 Ianuarie 2017 16:00
NASA | IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Pământul și Luna văzute de pe Marte

O nouă perspectivă asupra Pământului și a satelitului său natural, Luna, ne este deschisă de cel mai puternic aparat de fotografiat aflat pe orbita lui Marte, camera HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) din dotarea sondei orbitale Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), aparținând NASA.

Această imagine combină două fotografii separate obținute la 20 noiembrie 2016 de camera HiRISE pentru a se calibra. Cele două fotografii au fost procesate separat pentru a optimiza detaliile vizibile atât la suprafața Pământului cât și a Lunii, scrie AGERPRES. Luna este mult mai întunecată decât Pământul și abia ar putea fi văzută în imagine dacă s-ar păstra aceeași scară a strălucirii ca în cazul Pământului.

Imaginea compusă redă cu precizie pozițiile corecte ale Pământului și Lunii precum și mărimea celor două obiecte. Distanța dintre Pământ și Lună este de aproximativ 30 de ori mai mare decât diametrul Pământului.

NASA | IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Pământul și Luna văzute de pe Marte

În fotografie, "pata" roșiatică vizibilă pe Pământ este continentul Australia. În momentul în care au fost realizate aceste fotografii, Marte se afla la aproximativ 205 milioane de kilometri de Pământ.

Sonda MRO analizează planeta Marte începând cu anul 2006 prin intermediul camerei HiRISE și a altor cinci instrumente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău