NASA: Elicopterul Ingenuity a efectuat „cel mai complex” zbor al său pe planeta Marte

  • 05 August 2021 11:55
NASA: Elicopterul Ingenuity a efectuat „cel mai complex” zbor al său pe planeta Marte

Ingenuity, mini-elicopterul robotizat al NASA, care se află pe planeta Marte din 18 februarie 2021, a finalizat „cel mai complex” zbor al său pe „Planeta roșie”, a anunțat agenția spațială americană NASA, relatează DPA.

În cursul celui de-al zecelea său zbor, efectuat pe 24 iulie, mini-elicopterul a capturat două imagini care au fost combinate pentru a crea o imagine 3D a straturilor inferioare din interiorul craterului Jezero, a indicat NASA, potrivit Agerpres. 

După ce a decolat de pe cel de-al șaptelea „aerodrom”, Ingenuity a urcat până la „o nouă altitudine record”, de 12 metri, înainte de a efectua patru schimbări de direcție. De asemenea, mini-elicopterul NASA a captat zece imagini cu ajutorul camerei color din dotare și a aterizat apoi pe un nou  „aerodrom”.

„Ingenuity permite echipei științifice Perseverance să se afle în două locuri în același timp”, a declarat Kevin Hand, care face parte din echipa de conducere a primei campanii științifice a roverului.

„Acum ne aflăm în Crater Floor Fractured Rough (o regiune din interiorul craterului Jezero de pe Marte) unde roverul se pregătește pentru prima prelevare de eșantion a misiunii pe Marte. În același timp, Ingenuity oferă o imagine detaliată a unor caracteristici geologice potențial interesante, la sute de metri distanță de noi”, a mai explicat Kevin Hand.

Roverul Perseverance se pregătește să colecteze primele mostre de roci marțiene, a declarat agenția spațială americană la sfârșitul lunii iulie, un eveniment pe care l-a catalogat drept o piatră de hotar a acestei misiuni.

Mini-elicopterul NASA a ajuns pe Marte la data de 18 februarie, atașat de roverul Perseverence. Proiectarea și construcția roverului a durat opt ani și a costat aproximativ 2,5 miliarde de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău