NASA a prezentat noile costume pe care le vor purta astronauții pe Lună

  • 16 Martie 2023 12:05
NASA a prezentat noile costume pe care le vor purta astronauții pe Lună

NASA a dezvăluit primul prototip al costumelor dezvoltate pentru astronauții care vor ajunge pe Lună în cadrul misiunilor Artemis, acestea fiind mai flexibile și mai puțin voluminoase ca cele purtate de astronauții din misiunile Apollo, scrie digi24.ro.

 Prototipul, realizat de compania texană Axiom Space, a fost prezentat în cadrul unui eveniment organizat la centrul spațial din Huston. Costumele vor putea fi ajustate în așa fel încât să poată fi purtate de 90 la sută din populația americană, indiferent de sex, potrivit NASA. Costumele "vor permite mai multor oameni să exploreze Luna și să facă experimente științifice", a declarat directorul NASA, Bill Nelson.

Diversitatea va fi importantă în noile expediții pe Lună, a anunțat NASA. Misiunea Artemis 3, programată după 2026, care își propune să readucă oameni pe suprafața Lunii, va avea cel puțin o femeie în echipaj. Iar în următoarele misiuni va fi o persoană de culoare. La misiunile Apollo, între 1969 și 1972 au participat doar bărbați albi.

Noile costume vor avea și sisteme de susținere a vieții și menținere a presiunii mai avansate decât cele din misiunile Apollo. Acestea vor fi mai puțin voluminoase și mai flexibile, pentru a le permite astronauților să se miște mai ușor și pe distanțe mai lungi.

Prototipul prezentat miercuri a fost acoperit de un strat de material cenușiu care a ascuns mai multe elemente pe care compania Axiom Space nu vrea să le facă publice. Costumele vor fi însă albe, spun reprezentanții companiei, aceasta fiind culoarea cea mai potrivită pentru a reflecta lumina soarelui și pentru a proteja de căldura extremă.

Temperaturile pe Lună pot ajunge la 120 de grade Celsius, când satelitul este expus direct razelor solare și la minus 130 de grade Celsius pe timp de noapte.



 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău