NASA a lansat sonda Parker spre Soare. Va suporta temperaturi de peste 1.300 de grade

  • 12 August 2018 15:05
NASA a lansat sonda Parker spre Soare. Va suporta temperaturi de peste 1.300 de grade

NASA a lansat cu succes, duminică, de la baza Cape Canaveral, din Florida, sonda Parker într-o misiune fără precedent spre Soare, în cursul căreia va încerca să afle de ce coroana astrului este mult mai fierbinte decât suprafața acestuia, informează AFP și Reuters.

Sonda Parker a fost lansată duminică cu ajutorul unei rachete Delta IV-Heavy la ora 07:31 GMT. Inițial, sonda urma să fie lansată încă de sâmbătă, însă NASA a decis amânarea cu o zi din cauza unei probleme de presiune a heliului gazos.

Sonda spațială Parker - de dimensiunea unui mic automobil - promite să revoluționeze modul în care înțelegem Soarele, steaua care guvernează Sistemul Solar și ale cărei "schimbări de dispoziție" pot afecta toate planetele. Sonda solară Parker va călători prin atmosfera solară, apropiindu-se de Soare mai mult decât orice altă sondă înaintea ei și fiind pregătită să înfrunte condiții "brutale" de temperatură și radiații, conform NASA.

Pentru a putea dezlega misterele atmosferei solare, sonda Parker se va folosi de gravitația planetei Venus pe care o va survola de 7 ori în aproape 7 ani, pentru a-și apropia treptat traiectoria de Soare. Sonda va trece prin atmosfera solară la o distanță de 6,2 milioane de kilometri de suprafața stelei - de peste 7 ori mai aproape decât orice altă sondă trimisă spre a studia Soarele.

Sonda Parker va fi și primul obiect terestru care va zbura prin stratul exterior al atmosferei solare, coroana, și va transmite seturi de date importante cu privire la originea și evoluția vântului solar. Această misiune își propune să aducă contribuții esențiale abilității noastre de a pronostica vremea spațială, abilitate importantă atât în ceea ce privește sateliții aflați pe orbita terestră cât și pentru viața și tehnologia de pe Pământ.

În timpul celor 24 de survoluri solare prevăzute de misiune, ce vor fi executate pe niște orbite foarte eliptice, sonda Parker se va deplasa cu aproximativ 700.000 km/h.

În punctul de maximă apropiere față de Soare, scutul termic al sondei, construit dintr-un aliaj special de carbon ranforsat și având grosimea de 11,43 centimetri, se va încălzi la peste 1.337 de grade Celsius, dar instrumentele din interiorul sondei vor rămâne la o temperatură de aproximativ 25 de grade Celsius.

Sursa: HotNews.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău