NASA a început pregătirile pentru lansarea rachetei, care vrea să trimită din nou oameni pe lună

  • 17 August 14:22
NASA a început pregătirile pentru lansarea rachetei, care vrea să trimită din nou oameni pe lună

Agenția Spațială Americană pregătește o nouă rachetă gigantică pentru a ajunge pe Lună. Cunoscută drept Space Launch System (Sistemul de Lansare Spațială - SLS), aceasta este dusă la Centrul Spațial Kennedy din Florida pentru o lansare programată pe 29 august, relatează BBC.

Va fi un zbor fără echipaj, însă misiunile viitoare vor trimite astronauți înapoi pe suprafața Lunii pentru prima oară în ultimii 50 de ani. SLS are aproape 100 de metri înalțime și a fost transportat cu un vehicul imens către locul de lansare. Acesta este un moment-cheie pentru NASA, care va celebra în decembrie jumătate de secol de la Apollo 17, ultima misiune care a aterizat vreodată pe Lună.

În Antichitate, la greci, Artemis era zeița Lunii, sora geamănă a lui Apollo, zeul Soarelui. Agenția și-a propus să se întoarcă pe Lună prin intermediul programului Artemis, folosind tehnologiile erei moderne. NASA vede reîntoarcerea pe Lună ca o modalitate de pregătire a astronauților pentru a merge spre Marte, cândva după 2030, transmite digi24.

SLS va avea cu 15% mai multă putere decât racheta Saturn V, folosită la misiunile Apollo. Forța adițională va permite vehicolului nu numai să trimită astronauți dincolo de Pământ, dar și echipamente adiționale, astfel încât astronauții să stea cât mai mult timp. Capsula echipajului este și ea îmbunătățită. Numită Orion, aceasta este mai spațioasă: are 5 metri lățime, cu un metru peste modulele din anii 60-‘70. „Pentru toți dintre noi care ne uitam la Lună, visând ziua în care umanitatea se va întoarce pe suprafața lunară, oameni buni, suntem aici! Ne vom întoarce. Iar acea călătorie, călătoria noastră, începe cu Artemis 1”, a spus Bill Nelson, administratorul NASA.

Citeste mai departe pe digi24.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:1,03 m/s
Wed
16
Thu
19
Fri
21
Sat
22
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău