NASA a descoperit apă pe fața vizibilă a Lunii

  • 27 Octombrie 16:13
NASA a descoperit apă pe fața vizibilă a Lunii

NASA a confirmat în premieră, cu ajutorul Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA), prezența apei pe fața vizibilă a Lunii. Această descoperire, anunțată luni de Agenția spațială americană printr-o conferință de presă, indică faptul că apa selenară ar putea exista la nivelul întregii suprafețe a Lunii, nu doar în regiunile reci și umbrite ale acesteia, scrie Agerpres.

SOFIA a detectat molecule de apă (H2O) în craterul Clavius, unul dintre cele mai mari cratere lunare vizibile de pe Pământ, situat în emisfera sudică a Lunii, precizează un comunicat publicat pe site-ul nasa.gov. Observațiile precedente care vizau suprafața lunară au detectat anumite forme de hidrogen, dar nu au putut să facă distincția între cele existente în apă și cele prezente într-o "rudă" a sa apropiată din punct de vedere chimic, hidroxil (OH). Datele colectate din acel crater dezvăluie prezența apei în concentrații cuprinse între 100 și 412 părți per milion - aproximativ echivalentul unei sticle de apă având capacitatea de 354,8 mililitri -, captivă într-un metru cub de scoarță selenară.

Rezultatele studiului au fost publicate în cel mai recent număr al revistei Nature Astronomy.

"Aveam deja indicii conform cărora H2O - apa pe care o cunoaștem - ar putea fi prezentă pe fața vizibilă a Lunii", a declarat Paul Hertz, directorul Astrophysics Division de la Science Mission Directorate din cadrul sediului general al NASA, situat în Washington. "Acum știm că se află acolo. Această descoperire schimbă cunoștințele noastre despre suprafața Lunii și ridică o serie de întrebări interesante despre resursele relevante pentru explorarea spațiului îndepărtat", a adăugat expertul american.

Prin comparație, deșertul Sahara are o cantitate de apă de 100 de ori mai mare decât aceea detectată de SOFIA la nivelul scoarței selenare. În pofida acestor cantități mici, descoperirea anunțată de NASA generează noi întrebări despre felul în care se formează apa și despre modul în care ea persistă în condițiile dificile și lipsite de aer ce există la suprafața satelitului natural al Terrei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-1
Nori împrăștiați
Umiditate:86 %
Vint:5,1 m/s
Wed
1
Thu
1
Fri
5
Sat
9
Sun
7

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău