NASA a amânat ieșirea în spațiu a doi astronauți de pe ISS din cauza riscului provocat de deșeurile spațiale

  • 30 Noiembrie 2021 18:44
NASA a amânat ieșirea în spațiu a doi astronauți de pe ISS din cauza riscului provocat de deșeurile spațiale

NASA a anunțat marți dimineață amânarea unei ieșiri în spațiu a doi dintre astronauții săi de pe Stația Spațială Internațională (ISS) din cauza riscului „deșeurilor”, informează AFP.

Astronauții NASA Thomas Marshburn și Kayla Barron urmau să iasă în exteriorul laboratorului spațial în a doua parte a zilei de marți pentru o misiune cu durata de șase ore și jumătate care avea drept obiectiv înlocuirea unei antene de comunicații radio defectă.

„NASA a fost informată în legătură cu (un risc) de deșeuri pentru stația spațială”, a scris agenția spațială pe Twitter.

„În absența posibilităților unei evaluări corecte a riscului pe care l-ar putea prezenta pentru astronauți, echipajul a decis să amâne ieșirea în spațiu programată pentru 30 noiembrie până când vor fi disponibile informații suplimentare”, a mai precizat agenția.

La jumătatea lunii noiembrie, Rusia a distrus un satelit propriu cu o rachetă-test, generând un nor de resturi spațiale. Drept urmare, cei șapte membri ai echipajului de pe ISS au fost nevoiți să se refugieze temporar în navele andocate pentru a se pregăti de o eventuală evacuare.

NASA nu a preciza dacă amânarea ieșirii în spațiu a fost cauzată de resturile provenite de la racheta de test rusească.

Rusia a respins acuzațiile americanilor potrivit cărora testele sale ar fi pus în pericol stația spațială.

Responsabilii americani au declarat la rândul lor că nu au fost informați în avans în legătură cu acest test al unei rachete anti-satelit, a patra astfel de rachetă care atinge un obiect spațial de la sol și care a generat peste 1.500 de reziduuri orbitale reperabile, mai notează susrsa citată de Agerpres.

Ieșirea în spațiu ar fi fost prima pentru astronauta Kayla Barron și cea de-a cincea pentru Thomas Marshburn.

Cei doi astronauți au sosit pe ISS pe 11 noiembrie la bordul capsulei Crew Dragon Endurance a SpaceX în cadrul misiunii NASA Crew-3 pentru un sejur de șase luni la bordul avanpostului orbital.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
0,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
12
Mon
14
Tue
13
Wed
12
Thu
14
Arhivă Radio Chișinău