”N-am făcut nimic și vreau referendum” (Revista presei)

  • 30 Martie 2017 09:39
”N-am făcut nimic și vreau referendum” (Revista presei)

Revista presei din 30 martie

Tsunami în ligheanul politicii moldovenești, Dodon vrea să dizolve Parlamentul prin referendum consultativ, titrează Report.md, referindu-se la inițiativa lui Igor Dodon privind organizarea unui referendum. Potrivit autorului, președintele pro-rus Igor Dodon și oligarhul Vlad Plahotniuc, care controlează puterea, împroașcă cetățenii cu inițiative populiste. Cele patru chestiuni propune în proiect avantajează Partidul Socialiștilor, iar guvernarea oligarhică defilează cu trecerea la votul uninominal și anularea imunității deputaților, deși nu are sprijin parlamentar pentru realizarea unor astfel de inițiative.  „Referendumul consultativ nu poate avea efecte juridice. Deci, Dodon nu poate dizolva Parlamentul în baza rezultatelor unui referendum consultativ. El scuipă țâfnos pe Constituție ca să pară dur, crezând că așa punctează electoral. În realitate, omul se dezumflă. Legea Supremă îi oferă suficiente pârghii ca să conlucreze cu Guvernul și Parlamentul, dar el pur și simplu vrea să învrăjbească, să facă rău”, a comentat doctorul în drept constituțional, Alexandru Arseni.

Referendumul lui Dodon, la Curtea Constituțională: Sesizarea va fi depusă de Partidul Liberal – informează Ziarul Național

Și Evenimentul Zilei titrează că decretul lui DODON privind referendumul prin care urmărește să-și aroge „super-puteri” va fi atacat la Curtea Constituțională.

”N-am făcut nimic și vreau referendum, cam asta a fost esența bilanțului lui Dodon pentru cele 100 de zile de la Președinție”, scrie Alexandru Vakulovski, într-un editorial pe Deschide.md.

 „Dodon este un președinte foarte scump, fiindcă aventurile lui ne costă, susține expertul Igor Munteanu, citat de Adevărul. Un președinte al tuturor a devenit un model de populism politic care inventează obiective false, în loc de a se ocupa de adevăratele obiective, comentează directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova. Analistul politic consideră că decretul semnat de către șeful statului privind organizarea unui referendum consultativ nu este altceva decât dorința de a-și face campanie electorală. În opinia expertului, există riscuri serioase și pentru reglementarea conflictului transnistrean,  în defavoarea interesului național al Republicii Moldova, care „să meargă după un circuit închis, adică după aceleași rețete ale Federației Ruse care în continuare menține trupe militare fără acordul insituțiilor constituționale... Fură mingea de pe teren și fuge într-o altă direcție”, a comentat Igor Munteanu, citat de Adevărul.

Portalul Moldnova, atenționeză că „soldații ruși din Transnistria se pregătesc de luptă”, după cum crede fostul colonel SIS Ion Leahu. „Comunicate săptămânale din Rusia privind exercițiile militare comune ale soldaților ruși și ai celor care fac parte din așa-zisa armată transnistreană, anunțul autorităților de la Tiraspol privind reformarea armatei, înființarea unui liceu de cadeți militari după modelul rusesc sau antrenamente care simulează invadarea Republicii Moldova sunt semnale că soldații ruși din regiune au o altă misiune. Fostul colonel în cadrul Serviciului de Securitate și Informații (SIS) și ex-reprezentantul Moldovei în Comisia Unificată de Control (CUC) Ion Leahu consideră că militarii ruși se pregătesc de luptă, iar președintele Igor Dodon nu va putea influența în niciun mod soluționarea conflictului transnistrean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău