Naistul Vasile Iovu își sărbătorește ziua de naștere

  • 24 Iulie 2022 09:31
Naistul Vasile Iovu își sărbătorește ziua de naștere

Cunoscutul naist Vasile Iovu, solist-instrumentist al Orchestrei de muzică populară „Folclor” a Filarmonicii Naționale „S. Lunchevici”, Artist al Poporului, își sărbătorește astăzi cea de-a 72-a aniversare, informează MOLDPRES.

Vasile Iovu s-a născut în 1950 la Bardar, Ialoveni. Din 1960 până în 1967 studiază flautul la Școala de Muzică din Chișinău. Între anii 1967-1971 își continuă studiile la Academia de Muzică „Gavriil Musicescu”, scrie MOLDPRES.

În 1966, în ultimul an de școală, este invitat de către Dumitru Blajinu în orchestra „Veselia”. După absolvirea facultății, colaborează cu mai multe formații: „Miorița”, „Moldoveneasca”, Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale și cea a Comitetului de Stat pentru Televiziune și Radiodifuziune.

Din 1972 Vasile Iovu este solist-instrumentist în Orchestra de muzică populară „Folclor” a Radioteleviziunii Naționale, astăzi a Filarmonicii Naționale „S. Lunchevici” din Chișinău.

Vasile Iovu este primul naist profesionist din R. Moldova, primul profesor de nai, fondatorul clasei de nai la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Pe parcursul activității sale a creat o adevărată „Academie a Naiului”, educând o pleiadă întreagă de tineri interpreți.

A efectuat turnee artistice în peste 35 de țări și este autor a peste 200 de lucrări scrise, aranjate și interpretate.

În anul 2000, lui Vasile Iovu i-a fost conferit „Ordinul Republicii” și Premiul Național. În 2015, a fost distins cu ordinul ”Meritul Cultural” al României. Vasile Iovu este cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău