Nagorno-Karabah | NATO a cerut încetarea "imediată" a ostilităților și reluarea negocierilor

  • 28 Septembrie 2020 10:39
Nagorno-Karabah | NATO a cerut încetarea

Alianța Nord-Atlantică a cerut duminică încetarea "imediată" a ostilităților în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, disputată de Armenia și Azerbaidjan, precum și reluarea negocierilor între părțile implicate pentru a rezolva conflictul, notează EFE, potrivit Agerpres.

"NATO este profund îngrijorată de informațiile privind ostilități militare la scară largă de-a lungul liniei de contact în zona de conflict din Nagorno-Karabah", a afirmat într-un comunicat James Appathurai, reprezentantul special pentru Caucaz și Asia Centrală al secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg.

James Appathurai a insistat asupra faptului că părțile "trebuie să înceteze imediat ostilitățile care au provocat deja victime civile".

"Nu există o soluție militară la acest conflict. Părțile trebuie să reia negocierile pentru o rezolvare pașnică", a subliniat el, dând asigurări totodată că NATO sprijină eforturile Grupului de la Minsk al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), alcătuit din Rusia, Statele Unite și Franța.

Nagorno-Karabah, deși recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului predominant musulman, este controlată de separatiști armeni creștini, potrivit DPA. La începutul anilor 1990 a fost scena unui război soldat cu 30.000 de morți și, de atunci, Baku dorește să reia controlul. O încetare a focului care a fost implementată în 1994 a fost încălcată intermitent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău