Nagorno-Karabah: Lideri ai opoziției armene arestați în urma unor proteste împotriva acordului de încetare a focului, puși în libertate

  • 13 Noiembrie 2020 14:25
Nagorno-Karabah: Lideri ai opoziției armene arestați în urma unor proteste împotriva acordului de încetare a focului, puși în libertate

Justiția armeană a pus în libertate vineri mai mulți reprezentanți marcanți ai opoziției arestați în urma revoltelor împotriva semnării de către premierul Nikol Pașinian a unui acord de încetare a focului care consfințește victoriile militare ale azerilor după șase săptămâni de lupte sângeroase în Nagorno-Karabah, informează AFP, preluat de Agerpres.

Gaghik Țarukian, liderul partidului Armenia Prosperă, "a fost eliberat din închisoare" pentru că "plasarea lui în detenție era ilegală", a anunțat avocatul său, Erem Sarkisian, pe Facebook, după o decizie în acest sens a tribunalului de la Erevan, capitala armeană.

Mai mulți avocați ai celor zece reprezentanți marcanți ai opoziției arestați joi au anunțat eliberarea pe același temei a clienților lor.

Opozanții, printre care liderii partidelor Armenia Prosperă, al Federației Revoluționare Armene Dașnakțutiun, al Partidului Republican și al Partidului Patria, au fost arestați, potrivit Biroului de anchetă al Parchetului, pentru "organizarea ilegală a unor tulburări în masă violente", infracțiune pasibilă de 10 ani de închisoare.

Aceste arestări intervin după expirarea joi, la miezul nopții (20:00 GMT miercuri), a unui ultimatum al opoziției prin care se cere demisia premierului Nikol Pașinian, pentru semnarea, luni, a unui acord de încetare a ostilităților cu Azerbaidjanul, sub egida Rusiei.

În conformitate cu acest acord, după șase săptămâni de lupte sângeroase pentru control asupra regiunii separatiste azere Nagorno-Karabah și districtele limitrofe, Azerbaidjanul a recucerit ample teritorii ce se aflau sub control armean de la începutul anilor 1990.

Circa 2.000 de soldați ruși dintr-o forță de menținere a păcii sunt în curs de desfășurare în regiune. Trupele ruse de menținere a păcii, care urmează să rămână în regiune timp de cinci ani, au început să părăsească Rusia marți, iar miercuri controlau deja coridorul Lacin, o trecătoare montană care leagă Armenia de Nagorno-Karabah.

Pașinian a dat asigurări că a semnat acest acord "dureros" la cererea armatei și a responsabililor separatiști, și că în lipsa acestuia întreaga regiune ar fi trecut sub control azer.

El a acuzat de asemenea mișcarea de contestare că este condusă de oligarhia coruptă provenită din fostul regim, răsturnat în 2018 de revoluția populară ce l-a adus pe Pașinian la putere. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
-4
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:4,63 m/s
Sun
-6
Mon
-7
Tue
-7
Wed
-3
Thu
0

Curs oficial BNM 16 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.9996 -0.0000
USD 17.2814 -0.0000
RON 4.3095 -0.0000
UAH 0.6162 -0.0000
RUB 0.2358 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău