Pentru arhiepiscopul Karabahului Parguev Martirossian, acest atac arată metodele "Statului islamic". "Ei (azerii) ne atacă valorile spirituale", a declarat el pentru AFP.
Pe de altă parte, Azerbaidjanul a negat joi că se află în spatele bombardamentului catedralei Ghazanchetsots. "Informațiile despre pagubele aduse bisericii din Shusha nu au nimic de-a face cu acțiunile militare ale armatei azere", a informat Ministerul Apărării din această țară, adăugând că "armata azeră nu vizează clădiri și monumente istorice, culturale și mai ales religioase".
Situat la câțiva kilometri sud de Stepanakert, capitala separatistă, orașul Shusha a fost în mare parte distrus într-o confruntare decisivă în timpul războiului din Karabah de la începutul anilor '90. Catedrala sa a fost reconstruită după lupte, devenind un simbol pentru armeni.
Mult timp împărțit între două culturi - creștină pentru Armenia și musulmană pentru Azerbaidjan -, Shusha este adesea denumit "Ierusalimul din Nagorno-Karabah".
Beligeranții armeni (creștini) și azeri (șiiți de limbă turcă) nu au dat joi niciun semn că vor să înceteze confruntările, înainte de o primă întâlnire la Geneva a mediatorului internațional pentru acest conflict.
Bilanțul oficial de la reluarea ostilităților, la 27 septembrie, este de 300 - 400 de morți, dintre care circa 50 de civili. Acest bilanț rămâne însă unul extrem de parțial, în condițiile în care Baku nu anunță pierderile sale militare, iar cele două tabere pretind că au eliminat fiecare mii de militari inamici.