Nagorno-Karabah: Dezacord între Turcia și Rusia cu privire la instalarea unui post militar turcesc în Azerbaidjan

  • 23 Noiembrie 2020 17:32
Nagorno-Karabah: Dezacord între Turcia și Rusia cu privire la instalarea unui post militar turcesc în Azerbaidjan

Dorința Ankarei de a instala un post de observare militar independent pe teritoriul azer a provocat dezacorduri cu Rusia, a declarat luni o sursă turcă pentru Reuters, după ce cele două țări au convenit luna aceasta să monitorizeze împreună aplicarea acordului de încetare a focului în Nagorno-Karabah, încheiat între Azerbaidjan și Armenia, cu medierea Moscovei.

Turcia și Rusia au convenit anterior asupra înființării unui centru comun în regiune pentru monitorizarea respectării acordului de încetare a focului, intrat în vigoare la 10 noiembrie a.c., care a pus capăt mai multor săptămâni de confruntări înverșunate între trupele azere și forțele etnicilor armeni din enclavă.

Nagorno-Karabah este recunoscut pe plan internațional ca făcând parte din Azerbaidjan, dar regiunea este populată preponderent de etnici armeni.

Acordul de încetare a focului, ce a consacrat câștigurile teritoriale ale Azerbaidjanului după reluarea ostilităților la sfârșitul lunii septembrie, prevede desfășurarea a aproximativ 2.000 de militari ruși în Nagorno-Karabah.

Responsabili ruși și turci mai trebuie încă să convină asupra parametrilor mecanismului de monitorizare, dar Turcia, un aliat ferm al Azerbaidjanului, dorește de asemenea propriul său post de observare independent cu scopul de a-și spori influența într-o regiune pe care o consideră de o importanță vitală pentru propria securitate.

"Diferența majoră de opinie (cu rușii) la ora actuală vizează postul de observare pe care Turcia dorește să-l instaleze pe teritoriul azer", a declarat pentru Reuters o sursă turcă, sub rezerva anonimatului.

"Rusia nu consideră că este necesar ca Turcia să instaleze un post de observare în regiune independent de centrul comun de monitorizare. Cu toate acestea, el este necesar Turciei", a insistat interlocutorul agenției britanice de presă.

Discuțiile pe acest subiect urmează să continue la Moscova, potrivit acestuia, Turcia se așteaptă să ajungă în cele din urmă la un compromis cu Rusia, a spus el în continuare.

Nu există niciun comentariu oficial deocamdată din partea Rusiei, Armeniei sau Azerbaidjanului, conform Reuters.

Turcia susține Azerbaidjanul - cu care are legături etnice și culturale strânse - încă de la începutul conflictului din Nagorno-Karabah în urmă cu aproape 30 de ani și a cerut retragerea forțelor armene de pe întreg teritoriul azer.

Franța s-a pronunțat săptămâna trecută pentru o supraveghere internațională a aplicării încetării focului, pe fondul preocupării că Rusia și Turcia ar putea încheia un acord prin care să excludă puterile occidentale din viitoarele negocieri de pace asupra Nagorno-Karabah. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău